Nijemcima više ribe u ribljim štapićima, Česima više piletine u svinjskom naresku!?

0

Naizgled isti proizvodi istih proizvođača razlikuju se u zapadnim i istočnim članicama EU. Iako bi ista ambalaža i isti proizvođač trebali podrazumijevati i identičan proizvod u praksi je drugačije. Ne samo da ne dobijete jednaku kvalitetu nego proizvod slabije kvalitete nerijetko i više košta.

Ovo je rezultat istraživanja češke eurozastupnice Olge Sehnalove kojim su i drugi put u nekoliko godina srušeni mitovi Europske komisije da su razlike u kvaliteti proizvoda istih proizvođača u istočnim i zapadnim zemljama EU stvar prošlosti.

Prema istraživanju, u kojemu su učestvovali nezavisni laboratoriji, a evaluirao ga je praški Univerzitet za kemiju i tehnologiju, čak trećina proizvoda kupljenih u trgovačkim lancima Edeka, Rewe i Kaufland u Njemačkoj te u Tescu, Kauflandu i Albertu u Češkoj nisu prošli test jednake kvalitete i cijene.

Heinzov kečap, Bonduelleov kukuruz šećerac, kinder-jaje, Barillin umak arrabbiata – na tim su tržištima, potvrđeno je, isti. No kupujete li, na primjer, Danoneovu Activiu, Unileverovu Ramu classic, Jacobsovu kavu gold, Sprite, Pepsi-colu, Nestea – identična ambalaža ne garantuje i identičan sastav. Čak osam od 24 testirana proizvoda nemaju jednaki udjel masnoće (u mliječnim proizvodima), kofeina (kava), šećera.

Svinjski naresci u Češkoj, što je najšokantnije, napravljeni su od pilećeg nadomjestka, dok riblji štapići u Njemačkoj imaju 7% više ribe nego u Češkoj.

„U svim dokumentima EU ističe se ravnopravnost članica, neka ne bude onda samo ravnopravnost u pogledu jezika i nacionalnih obilježja“ izjavila je Biljana Borzan hrvatska eurozastupnica, uvjerena da proizvođači koriste situaciju da u zemljama koje, kao ni Hrvatska, nemaju razvijena potrošačka prava love u mutnom. No za Europsku Komisiju u različitoj kvaliteti proizvoda nema ništa sporno ako su sigurni za zdravlje.

Borzan je najavila kako će se iduće godine i u Hrvatskoj napraviti slično istraživanje. Osim prehrambenih proizvoda ono će obuhvatiti i higijenske potrepštine u odnosu na iste proizvode u Francuskoj i Njemačkoj kako bi se na Europsku Komisiju izvršio pritisak da se promijeni legislativa kakva sada u EU dopušta građane prvog i drugog reda.

Izvor: večernje.hr

Foto: shutterstock.com

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


+ 3 = 9