Nijemci otkrili kako protiče integracija izbjeglica pristiglih u migrantskom valu: „Brže nalaze posao od ljudi s područja ex Yu“

0

Gotovo svaka druga osoba koja je kao izbjeglica došla u Njemačku nakon 2013. više nije nezaposlena, objavio je u utorak Institut za istraživanje rada (IAB) pri Saveznoj agenciji za rad u Nuernbergu.

„Od toga je 67 posto zaposleno na puno ili skraćeno radno vrijeme, 17 posto se nalazi u procesu plaćenog obrazovanja, a 12 posto je zaposleno na temelju pravila o poslovima do 400 eura“, saopštio je IAB.

Većinom su izbjeglice, kako navodi studija IAB-a, zaposleni kao stručni radnici, a 44 posto njih obavlja pomoćne poslove.

Studija problem vidi u činjenici da je velika razlika u stopi zapošljavanja između muškaraca i žena. Tako je među izbjeglicama koje su u Njemačku stigle nakon 2013, u što spada i izbjeglički val 2015/16, zaposleno 57 posto muškaraca i tek 29 posto žena. Kod žena je postotak zaposlenih izuzetno nizak u grupi žena s malom djecom.

Prema studiji IAB-a, integracija u tržište rada kod izbjeglica koje su u Njemačku stigle nakon 2013. protiče mnogo brže nego kod onih koje su Njemačku stigle između 1990. i 2013, pri čemu se to prije svega odnosi na osobe koje su u Njemačku stigle u jeku ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

IAB objašnjava da su tada jezične i kvalifikacijske prepreke za zapošljavanje bile niže nego danas, ali da je istovremeno i nezaposlenost bila osjetno viša.

Osim toga, kako se nadalje saopštava, kod izbjeglica se nakon 2013. mnogo više ulaže u integracijske programe, što uključuje i učenje njemačkog jezika.

Između 2013. i 2018. broj izbjeglica dosegnuo je oko 1,2 miliona, a većina njih registrovana je 2015.

Stopa nezaposlenosti u Njemačkoj je u januaru iznosila 5,4 posto. Godine 2005. je još iznosila 11,7 posto.

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


9 × 3 =