Nezaposlenost muči kuhare i konobare u Austriji

0

Od uvođenja karantina u Austriji 16. marta dijelovi ugostiteljskog sektora se muče da prežive.

Izgubljeno je skoro 4.000 dodatnih poslova u gastronomiji samo u junu u Gornjoj Austriji.

Nikada do sada nije došlo do ovakvog pada zaposlenosti u ovoj oblasti, smatra direktor Službe za zapošljavanje Gornje Austrije, Gerhard Straßer.

“Mislim da je to u potpunosti logično. Možete da zamislite, s obzirom da je 16. marta većina kompanija morala da se zatvori, a do postepenog otvaranja je došlo tek znatno kasnije”, rekao Straßer.

U Gornjoj Austriji od kraja juna skoro 1.000 kuhara i preko 1.700 konobara evidentirano je kao nezaposleno. Problem predstavlja to što bi ova radna snaga mogla da nestane prije nego što se ugostiteljstvo oporavi. Stručnjaci smatraju da se najvjerovatnije veliki broj zaposlenih u turizmu neće vraćati u ovaj sektor, već će se orijentisati na druge oblasti putem prekvalifikacije.

Međutim, i pored ove situacije na tržištu rada, i dalje je otvoreno skoro 500 mjesta za praksu u ugostiteljstvu u Gornjoj Austriji.

“Daleko veća je potražnja za praksom u ugostiteljstvu od strane kompanija, nego što ima zainteresovanih. Sada moramo da nađemo način da ponovo probudimo interesovanje mladih ljudi za ugostiteljski sektor”, zaključio je Straßer.

 

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


× 5 = 20