Nevjerovatne izmišljotine antivaksera tokom protesta u Austriji

0

Hiljade protivnika obavezne vakcinacije i lockdowa okupilo se u subotu na ulicama Beča, ali i ostalih gradova širom Austrije. Osim parola na kojima je pisalo “Sloboda” i uzvika protiv kancelara Alexandera Schallenberga, među antivakserima vladao je veliki strah.

Kada su austrijske vlasti odlučile da pošalju helikoptere da nadlijeću grad radi kontrole situacije, među okupljenima se raširila bojazan da letjelice ispuštaju vakcinu, i to Pfizer, te da je to zlokoban način na koji vlasti pokušavaju da ih vakcinišu, uprkos snažnom protivljenju.

Dok su trajali protesti protiv epidemioloških mjera, antivakseri su širili različite gluposti i izmišljotine preko Telegram i What's up grupa, upozoravajući istomišljenike, pored ostalog, na policijski helikopter koji je kružio nad centrom grada.

Prije i tokom skupova, aktivisti protiv vakcinacije upozoravali su na „državno organizovane“ i „tajne“ kampanje vakcinacije na društvenim mrežama, prenio je austrijski list „Der Standard“.

Antivakseri su tvrdili da policijski helikopter prosipa “tečni Pfizer ” i tako vakciniše demonstrante iz vazduha.

Da situacija bude još gora, na ulicama Beča primijećeni su ljudi koji na glavi nose kese i kape napravljene kako bi izbjegli „Pfizer tuš“.

Jedno drugo upozorenje bilo je još gore, a to je da se ispod poklopaca za šahtove nalaze službenici grada Beča, koji vakcinu ubrizgavaju u nogu demonstranata kada prolaze.

“Molim vas nosite duboke čizme”, preporučio je preko Youtube-a jedan učesnik demonstracija, koji je preko mobilnog telefona uživo puštao snimke sa protesta.

Pozvao se na “pouzdane” izvore prema kojima grad Beč iz šahtova vakciniše demonstrante prvom dozom cjepiva protiv korone.

 

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 7 = 1