Neobični božićni običaji u svijetu

0

Običaji, vjerovanja i tradicije koje se vezuju za različite praznike variraju širom svijeta, od zemlje do zemlje. Neki od njih su toliko čudni da mnogi ne vjeruju ni da oni postoje.

Baš kao za sve praznike, i za Božić se vežu različita vjerovanja i tradicije. Izdvajamo vam neka od najčudnijih božićnih tradicija i vjerovanja širom svijeta.

1. Island – ako živite na Islandu, a niste dobili novu odjeću pred Božić čuvajte se Jólakötturinn mačke, odnosno Yule Cat. Ova praznična (zla i velika) mačka se gosti onima kojima se to desilo.

2. Švedska – U gradu Gavleu u Švedskoj svake godine pred Božić ukrašava se ogromna skulptura jarca od slame, koji simbolizuje Božić a smatra se pretečom Deda Mraza. Ova tradicija je uspostavljena još 1966. godine.

3. Vels – Mari Lwyd, ili siva kobila, je stari običaj u Velsu, koji podrazumijeva paradiranje konjske lobanje širom grada, uz pjevanje božićnih pjesama.

4. Njemačka – Njemačke porodice prilikom kićenja jelke kao posljednji ornament stavljaju zeleni božićni krastavac. Dijete koje prvo pronađe krastavac na božićnoj jelci, dobija poklon i krastavac i vjeruje se da će ga sreća pratiti cijelu narednu godinu.

5. Norveška – Na Božić u Norveškoj se sve metle u domaćinstvu dobro skrivaju, kako ih ne bi ukrale vještice, odnosno kako vas vještice ne bi posjetile.

6. Italija – Umjesto Deda Mraza, djeca u Italiji na Božić čekaju Befanu, dobru vješticu koja djeci daje poklone.

7. Venecuela – Stanovnici ove južnoameričke države odlaze na ponoćnu božićnu misu. Međutim, oni iz Karakasa do lokalnih crkava tradicionalno odlaze na rolšuama.

8. Ukrajina – Paukova mreža je popularan božićni ukras u Ukrajini. Ako vidite paukovu mrežu na Božić, vjeruje se da ćete imati sreće, zbog čega Ukrajinci jelku kite paučinom i vještačkim paukovima.

9. Češka – Neudate Čehinje za Božić bacaju preko ramena sa kućnog praga svoju cipelu. Ako je, nakon pada, vrh cipele okrenut ka vratima, znaju da će se uskoro udati.

10. Katalonija – Katalonci imaju vrlo neobične praznične ukrase. Među njima je “El Caganer“, figurica čovjeka koji obavlja veliku nuždu, a koja se postavlja ispod jelke.

Foto: Thinkstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


5 − 2 =