Neobičan sport: Irfan iz BiH u državnom timu Austrije u podvodnom ragbiju

0

Mnogi nikad nisu ni čuli da postoji podvodni ragbi, a jedan Gornjovakufljanin zaigrao je za reprezentaciju Austrije u tom sportu! Irfan Šehić prvi je Bosanac u državnom dresu Austrije u podvodnom ragbiju.

Neobičan sport

Iako nepoznat sport na našim prostorima, podvodni ragbi nastao je još šezdesetih godina prošlog vijeka u Njemačkoj. Igra se u bazenu minimalne dubine od 3,5 metara, a cilj igre je ubaciti loptu u korpu. Lopta je slična onoj rukometnoj, a napunjena je slanom vodom tako da tone ako se ispusti.

Ekipu čini 15 igrača, od kojih je njih šest u vodi, po dvojica na poziciji golmana, odbrane i napada. Oni se međusobno izmjenjuju na površini i pod vodom. Meč  traje, u prosjeku, dva puta po deset minuta.

Trenutno su u ovom sportu najbolji Norvežani i Šveđani, a veoma je popularan u Austriji, Španiji, Turskoj, Češkoj, Italiji, Kolumbiji… Od nedavno se igra i u Srbiji, gdje je nedavno formiran prvi klub.

sehic

– Podvodni ragbi treniram skoro dvije godine. Sve je počelo kad sam u toku master studija dobio posao u firmi koja se bavi razvojem softvera za ronilačke kompjutere i prateću opremu. Jedan od tadašnjih radnih kolega, koji važi za jednog od najboljih napadača u Austriji, pričao mi je s velikim entuzijazmom o tom sportu, treninzima i internacionalnim turnirima. Budući da sam imao u planu da se počnem baviti nekim sportom, jer sam zbog prirode posla mnogo sjedio, a i zbog ljubavi prema vodi, bila je to odlična prilika da probam nešto novo – ispričao je Šehić za Avaz.

Taktika i tajming

Na poziciji je odbrambenog igrača u ekipi STC Grac, zajedno sa još 35 članova. Skoro svakog mjeseca nastupaju na turnirima u Austriji, Italiji, Njemačkoj, Češkoj i drugim zemljama, što Šehiću omogućava razvoj i napredak u karijeri. To je prepoznao i selektor reprezentacije Austrije, koji ga je pozvao u nacionalni tim pa je Irfan početkom marta na turniru u njemačkom Bambergu imao prvi nastup za reprezentaciju Austrije u podvodnom ragbiju.

– Grac je naredne godine domaćin Svjetskog prvenstva u podvodnom ragbiju. Plan je da budem u najboljih 15 koji će zaigrati za nacionalni tim Austrije. Planiram obići što više turnira, jer je to najbolji način da se brzo stekne iskustvo i nauče nove stvari kada su u pitanju taktika i osjećaj za igru – kaže Šehić.

 

Izvor: Avaz

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


9 − 4 =