Nauka objašnjava zašto je prekid bolan

0

Ljubavni prekidi uglavnom su teški, te najčešće izazivaju bol, tugu, depresiju i suze bar kod jedne strane, bez obzira da li je riječ o prekidu nakon nekoliko mjeseci veze ili nakon godina braka. Za ovakve emocije zaslužan je isključivo mozak.

Nakon raskida potrebno je određeno vrijeme da se stvari vrate u normalu i da se dotadašnja ljubav izbaci iz života. Međutim, naučnici otkrivaju da je i u ovom slučaju sve „u glavi“. Potrebno je dati mozgu dovoljno vremena da procesuira stvari i izbaci van.

Prva stvar koju naš mozak radi nakon prekida jeste povratak u doba rane zaljubljenosti, kada je sve bilo savršeno. Mnoge stvari oko vas podsjećaju vas na bivšu ljubav i tako se aktivira okidač u ventralnom tegmentalnom području mozga koji vas vraća u prijašnje stanje, na isti način na koji to čine nikotin i kokain.

Posljedica toga je lučenje dopamina, koje dovodi do želje za istim emocijama i do neke vrste ovisnosti o tim osjećajima. To vas dalje motiviše da tražite nove izvore tih istih emocija. Tako nastaje začarani krug u kojem se gotovo nesvjesno hranimo takvim emocijama jer nam hormoni govore koliko nam nedostaje i treba ta rana ljubav.

Druga stvar koju mozak radi je aktiviranje dijelova odgovornih za uzbunu tijela i osjećaj fizičke boli. To su uglavnom bol u prsima, gubitak apetita i slabljenje imunološkog sistema. Za sve ove osjećaje odgovoran je isključivo mozak, koji se na taj način bori protiv teške životne situacije – prvenstveno pokušavajući vas vratiti u neka ljepša vremena veze.

Nakon nekog vremena, kada mozak sve procesuira i prilagodi se novoj situaciji, stvari se vraćaju u normalu. Istraživači smatraju da je potrebno otprilike šest mjeseci za ovaj proces. A da bi se proces još i ubrzao eksperti savjetuju da kada se sjetite bivše voljene osobe, umjesto da mislite na pozitivne stvari, mislite o tome koliko je ta osoba bila loša za vas.

Foto: Thinkstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 4 = 5