Naučnici s bečkog Medicinskog univerziteta: Ovo je sedam grupa simptoma koronavirusa

0

Naučnici s Medicinskog univerziteta u Beču pokušali su unijeti malo reda u dugi popis naznaka infekcije koronavirusom. Oni su utvrdili sedam različitih grupa simptoma s blagim tokom ove bolesti. Studija je objavljena u časopisu Allergy, javlja Deutche Welle.

Naučnici su uspjeli pokazati da su različiti simptomi povezani i da se javljaju u takozvanim grupama simptoma. Oni su identifikovali sljedećih sedam grupa:

  1. Simptomi slični gripi (temperatura, groznica, umor i kašalj)
  2. Simptomi prehlade (curenje nosa, kihanje, suvo grlo i začepljen nos)
  3. Bolovi u zglobovima i mišićima
  4. Upale očiju i sluzokože
  5. Problemi s plućima (upala pluća i otežano disanje)
  6. Gastrointestinalni problemi (uključujući proljev, mučninu i glavobolju)
  7. Gubitak mirisa, okusa i drugi simptomi

Njihov primarni cilj je otkriti kako izgleda dobar imunitet nakon ozdravljenja i na temelju čega se on može izmjeriti. U tu svrhu su imunolog Winfried Picklom, alergolog Rudolf Valent i njihovi kolege ispitali 109 osoba koje su preboljele koronu, te 98 zdravih ljudi iz kontrolne grupe i izvršili pretrage njihove krvi.

Na temelju analize krvi uspjeli su identifikovati neke važne markere covida-19. Otkrili su da ta bolest nakon deset sedmica ostavlja značajne promjene u imunom sistemu – takoreći, poput otiska prsta u krvi pacijenta.

“Naša saznanja doprinose boljem razumijevanju bolesti i pomažu nam u razvoju mogućih vakcina, budući da se sada možemo osloniti na obećavajuće biomarkere i provesti još bolji nadzor”, naglasio je tim naučnika koji potpisuje objavljeni članak.

Studija je, prije svega, pokazala da se ljudski imunitet “udvostručuje” u odbrani od bolesti uz pomoć imunih ćelija i antitijela – poput odbrane moderne fudbalske ekipe. Imune ćelije tako mogu “zapamtiti” određene “poteze” virusa i reagovati na njih.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


5 + 8 =