Naučnici otkrivaju zašto je zijevanje zarazno

0

Često govorimo kako je zijevanje zarazno, budući da zijevanje jedne osobe u prostoriji često podstakne i druge da počnu zijevati. Međutim, italijanski naučnici dali su dokaze da zijevanje nema veze s umorom, već s međusobnom povezanosti i bliskosti između osoba koje zijevaju.

Naučnici sa Univerziteta u Pisi posmatrali su ponašanje 109 ljudi, muškaraca i žena različitih nacionalnosti i godina, u njihovim svakodnevnim aktivnostima i bilježili slučajeve zaraznog zijevanja. Otkrili su da je najčešće zijevanje „zarazno“ između povezanih članova porodice. Zijevanje je bilo nešto manje zarazno između prijatelja, a najrjeđe je među poznanicima i strancima.

Vremenski razmak između dva zijeva bio je najveći u ovoj posljednjoj grupi, što ponovo sugeriše da povezanost i emotivna bliskost igraju ulogu u ovom fenomenu.

Komentarišući dobijene rezultate, dr. Catriona Morrison, psihologinja sa Univerziteta u Leedsu, izjavila je da takav primitivan odgovor može baciti svjetlo na evoluciju ljudskog mozga.

„Neki sugerišu da se zarazno zijevanje razvilo u doba pećinskog čovjeka kada je neko morao biti na straži cijelo vrijeme – zijevanje pospješuje cirkulaciju krvi u mozgu i tako jača budnost“, tvrdi Morrison.

Foto: shutterstock.com

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


5 − 1 =