Naučna konferencija o ćevapima u Njemačkoj

0

U periodu od 24. do 26. septembra ove godine u Njemačkoj će biti održana prva naučna konferencija na kojoj će brojni profesori i stručnjaci govoriti o ćevapima.

Konferenciju pod nazivom „Od kebaba do ćevapčića: Hrana u osmanskoj Europi“ organizuje Istraživački centar njemačkog Univerziteta Giessen. Izlagaće se radovi o opisu i osnovnim značenjima hrane u vrijeme osmanske vladavine u Europi i uticaju osmanske kuhinje na europske zemlje.

Istraživači koji učestvuju u konferenciji će se predstaviti sa svojim radovima koji govore o načinu širenju hrane i jela iz jednog mjesta u druga, sa posebnim osvrtom o tome kako je kebab postao ćevapi ili ćevapćići.

Osim osvrta na način pripremanja i konzumiranja hrane u vrijeme osmanskog perioda, očekuje se da će istraživači govoriti i o uticaju na konstrukciju društvenih i vjerskih pripadnosti.

Cilj ove naučne konferencije je, navode organizatori, razviti odnose između akademskih disciplina Turskih studija i Južno-istočnih europskih studija kao i europske povijesti.

Konferencija će ugostiti mnoge ugledne naučnike iz Njemačke, Rumunije, Hrvatske, Turske, Švajcarske, Mađarske, Austrije i Bosne i Hercegovine.

Foto: Thinkstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


8 × = 48