Napokon znamo koja je najstarija boja na svijetu!

0

Naučnici su pronašli komade milijardu godina starog materijala ispod Sahare i vjeruju da su otkrili najstariju boju na svijetu – i da je to svijetloružičasta.

Istraživači su otkrili pigmente, koje je proizvela prastara mikroskopska cijanobakterija, nakon što su izvadili komade 1,1 milijardi godina starog morskog crnog škriljevca duboko ispod pijeska Sahare u Mauritaniji, prema istraživanju objavljenome u naučnom časopisu PNAS.

Naučnici su rekli da su pigmenti “najstarija biološka boja” te da je više od pola milijarde godina stariji od prijašnjih sličnih otkrića.

“Svijetloružičasti pigmenti molekularni su ostaci klorofila koje su proizveli fotosintetski organizmi nastanjeni u prastarom okeanu koji je odavno nestao”, rekla je Nur Gueneli, naučnica s australijskog nacionalnog univerziteta (ANU) koja je pronašla molekulu tokom istraživanja u sklopu doktorskog studija.

Istraživači su razbili stijene stare milijardu godina u prah i iz njih izvukli i analizirali molekule prastarih organizama, piše Jutarnji.

Ostaci su u rasponu od krvavocrvene do jarkoljubičaste u svojem koncentrisanom obliku, a svijetloružičaste kad su razrijeđeni, rekli su naučnici.

“Precizne analize prastarih pigmenata potvrđuju da je sićušna cijanobakterija dominirala osnovom hranidbenog lanca u oceanima prije milijardu godina, što pomaže u objašnjenju zašto u to doba životinje nisu postojale”, rekao je Guenell.

Stijene je prije desetak godina na univerzitet poslala naftna kompanija koja je tražila naftu u saharskoj pustinji.

“Svaka stvar ima boju i boje nas vraćaju u početke vremena. Ispravniji termin kojim bi se opisalo otkriće bio bi da je to najstarija organska biološka boja”, rekao je Jochen Brocks, njemački naučnik na ANU i viši istraživač koji sarađuje na toj studiji.

To znači da su naučnici pronašli molekulu s biološkim pigmentom staru više od milijardu godina koja je sačuvana do danas.

On je kazao da je to jednako kao kad bismo nakon 100 milijuna godina pronašli ostatke kože dinosaurusa s još netaknutom bojom životinje.

“Činjenica da takav pigment može preživjeti tako dugo vremena izaziva u nama radoznalost i čuđenje”, rekao je Brocks, prenosi Jutarnji.

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


4 + = 5