Namirnice koje nutricionisti nikada ne jedu

0

Neke namirnice su jednostavno hranljivije od drugih, i upravo zbog toga nutricionisti neke namirnice izbjegavaju – jer ne sadrže ništa hranljivo.

Namirnice koje nemaju hranljivu vrijednost, a imaju visoku kalorijsku vrijednost, obično se nazivaju “praznim kalorijama”. Upravo takve namirnice nutricionisti izbjegavaju, a evo tačno o kojim namirnicama i napicima je riječ.

Gazirani napici

S obzirom na to da ovi napici mogu da sadrže i do devet kašičica dodatog šećera, nije ni čudo što nutricionisti to izbjegavaju. I nije samo šećer razlog za to, već ova pića često imaju i visoku kiselost.

Takođe, pošto je dokazano da ljudima ne znače mnogo kalorije unijete kroz tečnost, jasno je da ove prazne kalorija samo doprinose gojenju, a nemaju nikakvih hranljivih vrijednosti – vitamina, minerala…

Bijeli hljeb

Nutricionisti objašnjavaju da bijeli hljeb povećava nivo glukoze u krvi, na sličan način kao što to čine i gazirani napici, zbog čega nije njihov omiljen izbor. Pored toga, bijeli hljeb, kažu, ne nudi nutritivne vrijednosti kao hljeb od cijelih žitarica, recimo.

Rižine galete

Ovaj i slični proizvod napravljeni od prerađene bijele riže imaju veoma visok glikemijski indeks, ističe nutricionistkinja Suzi Barel. To znači da se nivo glukoze brzo povećava nakon konzumiranja ovih namirnica, a povećava se i insulin, hormon koji podstiče skladištenje masti u tijelu.

Takođe, grickalice od prerađene riže sadrže malo proteina i drugih važnih nutrijenata, zbog čega su samo prazne kalorije koje trenutno i naglo povećavaju energiju.

Margarin

S obzirom na to da je riječ o visoko obrađenoj namirnica, koja sadrži dosta masti, nutricionisti kažu da nam to nije potrebno u ishrani. Barelova ističe da koliko god se margarini promovišu kao zdravi, “većina ih je napravljena od miksa ulja od povrća”.

Nutricionisti savjetuju da margarin zamijenite puterom, puterom od kikirikija (za namaz) ili maslinovim uljem.

Gotova tijesta

Pite, rolovane viršle, zaleđene pice… sve je to primamljivo i pogodno zbog toga što “priprema” kratko traje pošto zahtijeva samo pečenje, ali nutricionisti ove namirnice ne žele u svojoj ishrani. Uglavnom zbog toga što su pune zasićenih masti, a najčešće sadrže i trans masti…

Trans masti se inače proizvode tokom procesa pravljenja ovih namirnica, a stručnjaci savjetuju da ih u ishrani izbjegavate jer oštećuju arterije, piše Mondo.

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


5 × 5 =