Namirnice koje čiste od nikotina

0

Svakodnevno smo bombardovani podacima kako je pušenje štetno i izaziva brojne zdravstvene probleme. Ove ružne navike jako se teško riješiti, ali moguće je bar u nekoj mjeri smanjiti zdravstvene rizike.

Postoje određeni načini da očistite organizam od nikotina i smanjite rizik od dobijanja nekih bolesti povezanih s pušenjem. Jedan od najpreporučljivijih i najzdravijih načina je pravilna ishrana i unošenje korisnih namirnica. Zapamtite, konzumiranjem ovih namirnica ne možete u potpunosti očistiti pluća ako ste i dalje pušač, ali se bar u određenoj mjeri možete osloboditi toksina.

Ovo su neke od namirnica koje će vam pomoći u tome:

Kukuruz šećerac – Ova namirnica sadrži beta-kriptoksantin, snažan antioksidant za koju se smatra da štiti pluća od karcinoma.

Narandže – Voće bogato vitamina, ali i gore pomenutim antioksidantom kriptoksantinom.

Luk – Bijeli i crveni luk sadrže jedinjenja sa antikancerogenim dejstvom. Luk pomaže u sprečavanju mnogih bolesti, a među njima su i infekcija i rak pluća. Kod osoba koje već imaju karcinom sprečava rast novih ćelija.

Đumbir – Čaj od korijena đumbira ili komadić svježeg đumbira uz obrok pomoći će vam da očistite toksine iz pluća i lakše dišete.

Kopriva – Ova zeljasta biljka je veoma korisno sredstvo za detoksikaciju pluća i borbu protiv infekcija, a pored toga bogata je željezom.

Čaj od borovih iglica – Najčešće služi za ispiranje grla i usta, ali takođe može biti dobar saveznik u borbi protiv raka pluća.

Selen – Moćan antioksidans koji se može naći u raznim vrstama ribe, poput tunjevine, lososa i bakalara, ali i u jagnjetini, jajima i žitaricama.

 

Foto: Shutterstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


8 − = 5