Nakon ostavki dvije ministarke opozicija traži nove izbore

0

Nakon ostavki dvije ministarke iz redova ÖVP-a, Elisabeth Köstinger i Margarete Schramböck, opozicija smatra da je tirkizno-zelenoj vladi došao kraj. 14. rekonstrukcija jasno pokazuje “konačnu nesposobnost djelovanja” vlade, smatra glavni sekretar liberala Michael Schnedlitz.

Savezni menadžer SPÖ-a Christiana Deutscha je pak poručio: “Igra za tirkizno-zelenu koaliciju je završena”, prenosi Kroativ. Već nakon ostavke ministarke Köstinger, SPÖ i FPÖ su zatražili raspisivanje novih izbora.

Predsjednik FPÖ-a Herbert Kickl pozvao je saveznog predsjednika Alexandera Van der Bellena da osigura stabilnost. Kickl zahtjeva od predsjednika države da stane na kraj ovom stalnom restrukturiranju.

Potpredsjednik SPÖ-a Jörg Leichtfried opisao je saveznu vladu kao “mjesto haosa, nestabilnosti, nedostatka planiranja i ozbiljnih pogrešaka” i to “usred jedne od najozbiljnijih ekonomskih i političkih kriza”. Prema Leichtfriedu, kancelar Nehammer i njegov zamjenik, čelnik Zelenih Werner Kogler, trebali bi spasiti Austriju te odmah ‘otvoriti’ put novim izborima.

Nakon što je ministarka Köstinger dala ostavku, predsjednica NEOS-a Beate Meinl-Reisinger zatražila je veliku rekonstrukciju vlade i prestanak “prikazivanja politike, kojoj nedostaje puno ozbiljnosti i dubine”.

 

Foto: Freepik

 

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


3 + = 10