Najstrašnija mjesta na svijetu

0

Neka mjesta na svijetu nam tjeraju strah u kosti. To su uglavnom napuštena i ostavljena mjesta u kojima niko ne bi želio provesti noć, bez obzira da li vjeruje u duhove ili ne.

Na svijetu postoji na stotine takvih mjesta, a listu od 15 najstrašnijih sastavio je Bussines Insider.

15. Terlingua, Texas
Staro nalazište žive nekada je brojalo više od 2.000 zaposlenih rudara. Sredinom 1890-ih Terlingua je slovila za bogato nalazište žive. Rudnik je nestao u poplavama, a grad je ostao prazan nakon Drugog svjetskog rata.

14. Bodie, California
Do sredine 1880-ih godina ovaj grad je brojao više od 10.000 stanovnika, dvadeset godina nakon što je zlato otkriveno. Danas ovo mjesto slovi kao jedno od mjesta koje je najnaseljenije duhovima.

13. Tefelsberg, Berlin
Tefelsberg je pust od Drugog svjetskog rata. Za vrijeme Hladnog rata, američka Vlada je koristila velike satelite iz ovog grada kako bi prisluškivala šta se dešava u Istočnoj Njemačkoj, postavivši stanice za prisluškivanje na vrhu stare nacističke građevine.

12. Johnsonville, Connecticut
Iako je planirano kao turistička atrakcija, ovo mjesto se pretvorilo u „grad duhova“. Selo je nastalo 1960-ih godina, a osnivač je Raymond Schmitt.

11. Centralia, Pennsylvania
Centralia je osnovana 1866. godine kao rudarski gradić. 1962. je izbio požar koji se proširio cijelim gradom. Čudno, požar i danas tinja i predviđa se da neće biti ugašen u narednih 250 godina.

10. Kaznionica Eastern State, Philadelhpia
Zatvor koji danas postoji kao turistička atrakcija. Jedan od najvećih i najvažnijih u SAD-u, obzirom da je i famozni Al Capone bio zatvorenik ovog zatvora.

9. Goldfield, Arizona
Turistička atrakcija koja privlači turiste više od stotinu godina. Također, mjesto poznato zbog eksploatacije zlata.

8. Dvorac Miranda, Belgija
Izgrađen 1866. godine u neo-gotskom stilu prvobitno namijenjen za samo jednu porodicu, ali ga je kasnije preuzela Nacionalna Željeznica Belgije. Do 1980. godine je korišten kao sirotište, a 1991. godine je napušten nakon što je postao preskup za održavanje.

7. Oradour-sur-Glane, Francuska
U ovom francuskom selu dogodio se užasan masakr. Selo su uništili nacisti 1944. godine, a stotine stanovnika su ubijeni.

6. Rhyolite, Nevada
Nedaleko od Las Vegasa, mjesto Rhyolite je nastalo kao rudarska zajednica 1905. godine. Šest godina kasnije rudnik je zatvoren, a mjesto je skoro pa napušteno i do danas.

5. Consonno, Italija
Poduzetnik Mario Bagno je pokušao ovo mjesto pretvoriti u „italijanski Las Vegas“, a za cilj je imao izgraditi šoping centre, hotele i restorane. Izgradnja je bila spora i nikada nije završena.

4. Mineral de Pozos, Mexico
Mjesto bogato rudnicima, a osnovano je 1576. godine. Brojalo je čak 17 rudnika zlata i srebra. Kada su posljednji rudnici zatvoreni 1940. godine Mineral De Pozos potpuno je napušten.

3. Otok Hashima, Japan
Devet kilometara udaljen od grada Nagasakija, Otok Hashima svojevremeno je dao veliki doprinos industrijskom razvoju Japana. Često ovaj otok nazivaju „Vojni brod“.

2. Trebević, Bosna i Hercegovina
Planina koja je svoj vrhunac doživjela 1984. godine za vrijeme Olimpijskih igara u bivšoj Jugoslaviji. Danas služi kao turistička destinacija, iako je više građevina uništeno.

1. Kolmanskop, Namibia
Destinacija poznata po rudniku dijamanata. Do 1954. godine, mjesto je u potpunosti napušteno a pijesak pustinje Namib je kroz prozore ušao u napuštene zgrade i kuće.

Foto: Thinkstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


× 1 = 7