Najslušanija pjesma 20. vijeka na internetu

0

Rekli su da se nikada neće dobro prodavati jer je u prvobitnoj verziji trajala čak sedam minuta, a u zadnjoj šest, spominjala je Galilea, Belzebuba i Scaramouchea, no pokazalo se da je pjesma grupe Queen “Bohemian Rhapsody”, po podacima diskografske kuće Universal Music Group najslušanija pjesma na internetu iz 20. vijeka.

Nastala je 1975. godine i tada se vrlo često “vrtila” na radio-stanicama, a pozornost na nju ponovno je privukao novi film istoimenog naziva. Muzički video u svijetu je pregledan 1,6 milijarda puta, objavio je UMG.

Pjesma je krajem 1975. devet sedmica bila na prvome mjestu ljestvica, što ju je u to vrijeme činilo trećim hitom s najdužim razdobljem na vrhu.

Diskografske kuće EMI i Elektra tada su u Velikoj Britaniji htjele odrezati dijelove ove epske stvari.

No Roger Taylor je objasnio: “Rekli su da je preduga i da to neće funkcionisati. Mislili smo, možemo je odrezati, ali onda neće imati nikakva smisla. Propustili biste sve različite ugođaje pjesme i rekli smo – ne. Ili prolazi ili ne prolazi”. I nisu pogriješili.

Diskografska kuća u saopštenju je objavila da je pjesma popularnija od Nirvanine “Smells Like Teen Spirit” i “Sweet Child O'Mine”, grupe Guns N’ Roses’, prenosi N1.

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


6 − = 5