Naida Čatić (Divanhana): Sevdah je posebna vrsta inspiracije!

0

Mlada pjevačica Divanhane Naida Čatić u vrlo kratkom roku postala je jako cijenjeno i poznato ime u svijetu sevdaha. Publiku je, osim krasnim glasom, osvojila šarmom i skromnošću. Svoje emocije, kaže Naida, najvećim dijelom iskazuje kroz muziku, a sevdah je za nju posebna vrsta inspiracije.

“Na svakom koncertu trudim se iznova probuditi emocije skrivene u pjesmama koje izvodim. Upoznavajući našu tradiciju i muziku, okupirana sam duhovnom stranom naše muzike, stoga joj se rado posvećujem“, rekla je.

Naida dodaje kako muziku ne shvata poslom, već misijom.

„S velikom ljubavlju pristupam ovome što radim, stoga ništa ne vidim kao stres. Sevdah i muzika su mi podarili prijatelje za cijeli život, odveli do nekih najljepših koncertnih dvorana, a pjesmom sam došla do srca hiljada ljudi i to je moja velika sreća“, rekla je Naida.

Na pitanje kako se jedna mlada diplomirana ekonomistkinja odlučila za pjevačku karijeru, i to u domenu bh. melosa, Naida odgovara: „Mislim da je odluka koju sam donijela nakon završenog studija bila ona koju mi je srce diktiralo. Mislim da je sevdah više izabrao mene nego ja njega“.

Zanimljivo je da je bend u kojem pjeva mlada Naida nastao još 2009. s ciljem njegovanja tradicionalne bh. muzike ali u urbanijoj varijanti bližoj vremenu u kom živimo.

„Cilj Divanhane je bio da se tradicionalna bh. muzika prilagodi mlađim generacijama. Sudeći po koncertima mi uspijevamo i danas u tome, a ja sam presretna što mogu širom Evrope otkriti našu tradiciju i da smo postojali prije devedesetih. Naša tradicija je vrlo bogata i to Evropa treba da zna“, zaključila je Naida.

 

Foto: Screenshot

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


4 − 3 =