Na granice Austrije nedjeljno stiže 3.000 migranata

0

Austrijske vlasti su veoma zabrinute, jer aktuelni broj migranata podsjeća na veliki talas iz 2015. Na austrijsko-mađarskoj granici, u pokrajini Burgenland, vlada vanredno stanje. Svakodnevno policija zatiče oko 400 ilegalnih migranata, a nekim danima i između 700 i 800.

Situacija opterećuje policiju i vojsku već mjesecima, a poslednjih nedjelja stanje je eskaliralo. Od jula, kada je bilo 250 migranata dnevno, broj se udvostručio.

I krijumčari postaju sve brutalniji u svom djelovanju, na šta ukazuju dramatični incidenti, udesi usljed bekstva od policije, u kojima su povrijeđeni migranti koje u kolima u većem broju prevoze krijumčari.

Policija pretpostavlja da je broj ilegalnih migranata koji prelaze u Austriju daleko veći od otkrivenog.

Guverner austrijske pokrajine Burgenland Hans Peter Doskocil je ocijenio da je trenutno stanje dimenzija kao 2015. godine.

Za razliku od tadašnjeg talasa, sada se radi o permanetnom stanju. Stanovništvo najpogođenijihn opština Nojzidel, Oberpulendorf i Obervart suočeni su sa prizorima akcija hapšenja. Gradonačelnici ovih mjesta najavili su da će uputiti otvoreno pismo vladi u kojem zahtevaju mjere protiv ilegalne migracije.

 

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


5 + = 14