Muzička čarolija od klasika: Novogodišnji koncert još jednom oduševio svijet

0

Članovi Bečke filharmonije zaista su se potrudili da ljudima zaokupljenim mnogim problemima daju umirujući početak 2018. godine, u vidu tradicionalnog novogodišnjeg koncerta, koji je bio prenošen uživo u 90 zemalja.

Godišnju ekstravaganciju, koja se dosta oslanja na valcere dinastije Strauss i koja se organizuje još od zlatnog doba Beča u 19. vijeku, ove godine je pratilo pedesetak miliona ljudi.

Upravljanje ovogodišnjim koncertom je povjereno italijanskom maestru Riccardu Mutiju, kome je to bio peti put od 1993. godine da maše palicom u Zlatnoj hali bečke dvorane Musikverein.

Sedamdeset šestogodišnji Muti je dirigovao nekim od najprestižnijih svjetskih orkestara, kao što je Berlinska filharmonija, Nacionalni orkestar Francuske i Njujorška filharmonija.

Nešto ranije je poznati Italijan najavio da će rigorozno voditi orkestar i da se neće povinovati “šou” izgledu jednog od najpoznatijih koncerata na svijetu.

Ipak, nije uspio izbjeći izvođenje tradicionalnih favorita “Radecki marša” i valcera “Na lijepom plavom Dunavu“. Mada, program je obuhvatio neka manje poznata djela kao što su “Uvertira” Bokaccijeve “Operete“, koju je napravio austrijski kompozitor iz 19. vijeka Franz von Suppe i nekadašnju omiljenu kompoziciju bečkih salona, djelo “Stephanie Gavotte” njegovog savremenika Alphonsa Czibulke, prenose agencije.

Njemački dirigent Christian Thielemann prvi put će dirigovati Bečkom filharmonijom na tradicionalnom Novogodišnjem koncertu naredne godine, koji se prenosi na svim kontinentima.

Thielemann je, kako je saopšteno, iskusan dirigent i sa Bečkom filharmonijom imao je brojnu saradnju. Inače, on je glavni dirigent državne kapele Drezdena i umjetnički direktor salcburškog uskršnjeg festivala.

Tileman će, kako je istaknuto, morati da dokaže svoju zrelost za dirigovanje ovim koncertom, kao i valcerom.

 

Foto: Terry Linke

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


+ 2 = 7