Mladi bh. fotograf Haris Begić u austrijskom filmu o Jevrejima

0

Mladi bh. fotograf iz Sarajeva Haris Begić izabran je za jednog od glumaca u austrijskom filmu ratne tematike „Wir sind am leben“, koji će biti snimljen na osnovu istinite priče.

Scenarij za austrijski film nastao je na osnovu knjige „Joskos kinder“, koja donosi istinitu priču o mladim Jevrejima koji se susreću s raznim problemima.

Haris će u filmu, koji je nastao u produkciji studija GRAF film, glumiti Salomona izbjeglicu iz Sarajeva, u kojeg se zaljubljuje glavna junakinja u filmu.

„Imao sam sedam dana snimanja koji su bili vrlo iscrpljujući i naporni. Proveo sam mjesec dana u Austriji, Italiji i Sloveniji i bio sam ponosan što sarađujem sa jednom od najjačih filmskih produkcija na njemačkom govornom području“, rekao je Haris Begić.

Priliku da igra u filmu „Wir sind am leben“ dobio je putem agencije za talente iz Sarajeva Zona.

Dvadesetogodišnji fotograf rođen je u Holandiji, a kao četverogodišnjak je doselio u Sarajevo, gdje je završio Prvu gimnaziju, jezički smjer.

Haris se i ranije okušao u glumačkim vodama, kada je igrao glavnu ulogu u kratkometražnom filmu Igora Drljače, „Woman in purple“ iz 2009. godine.

Njegove fotografije objavljene su, na inicijativu Reutersove centrale u Sarajevu, objavljivane u brojnim svjetskim medijima: Reuters, European Press Agency, BBC News, te The New York Times. Pored toga, njegove tri fotografije su bile izabrane kao fotografije dana National Geographica.

Dvije godine uzastopno Begićevi radovi su ušli u pedeset najboljih u regiji, a učestvovao je i na konkursu „Fotografija godine Bosne i Hercegovine“ međunarodnog karaktera. Na međunarodnom konkursu „Rovinj photodays“ je osvojio 5. mjesto.

Nedavno je njegova fotografija mostarskog skakača izabrana za jednu od najboljih fotografija u selekciji National Geographica.

Haris Begić trenutno studira na Političkim naukama na Univerzitetu u Sarajevu, a u oktobru seli u Holandiju, gdje počinje školovanje na fotografskoj akademiji u Den Hagu.

Izvor: Klix.ba

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


9 + = 16