Misterija: Zašto su neke kockice leda providne, a neke ne?

0

Ukoliko pravite led kod kuće, sigurno ste primijetili da nisu sve kockice jednako providne. Zašto je to tako ako su sve nastale smrzavanjem bistre vode?

Kako bi sve kockice bile kristalno providne, obično se savjetuje da se voda prvo prokuha ili da se koristi destilovana voda. Ipak, ni ova dva savjeta nisu garancija da će vaše kocke leda biti savršene, poput onih u restoranima ili kafićima. Razlog tome je što led samo djelimično zavisi od čistoće vode koju ste koristili. U čemu je tajna?

Sipajte vodu iz česme u čašu. Potpuno je providna, zar ne? Šta se onda dešava kada istu tu vodu sipate u posudu za pravljenje leda, pa kockice koje dobijete izgledaju kao da je neko u svaku od njih ubacio po mali oblak.

Rešenje ove misterije krije se u temperaturi vode. Mnoge nečistoće koje se nalaze u vodi iz česme se rastvaraju na sobnoj temperaturi –  što je voda toplija, to se više supstanci u njoj može rastvoriti. Na primjer, da bi se šećer rastvorio, nije neophodno da voda bude topla, ali toplota vode utiče na brzinu njegovog rastvaranja.

Slična je situacija i s procesom pravljenja leda. Kako se voda hladi, tako se i sve rastvorene supstance u njoj odvajaju od tečnosti i postaju vidljive golim okom.

Ipak, na ovo objašnjenje se nadovezuje još jedno pitanje: zašto se sve supstance nalaze baš u središtu kockice leda? Odgovor leži u procesu kristalizacije, jer se voda smrzava od ivica ka unutra, pa na kraju sve supstance iz vode ostaju koncentrisane u sredini kockice.

Kada je riječ o samim supstancama, riječ je o organskim materijama poput fluora i kalcijuma. Zagrijavanje i pročišćavanje će vam pomoći da se riješite nekih od njih, pa će samim tim i kockice leda biti kristalnije, objašnjava National Geographic.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


1 × = 1