Misterija o Van Goghu: Pismo doktora otkriva kako i zašto je slikar ostao bez uha

0

Novootkriveno pismo do kog je došla istoričarka Bernadette Murphy, otkrilo je istinu o tome kako je vrhunski slikar ostao bez uha.

Bernadette je napisala i knjigu o slikaru, o kome je prethodno prikupljala podatke i informacije gotovo deset godina. Između ostalog, pronašla je i pismo od doktora koji je liječio čuvenog Van Gogha, a u njemu je razotkriveno kako je on odsjekao svoje uho, i šta se sa njim desilo.

Činjenica da je Van Gogh sebi odsjekao uho nije nepoznata, ali do sada se mislilo da je on slikar sebi odsjekao dio lijeve ušne školjke. Bernadette pak tvrdi da pismo pokazuje drugačije. U pismu se nalazi i skica Van Goghove povrede nastale odsijecanjem uha 23. decembra 1888. Na skici se vidi da je slikar sebi zapravo odsjekao skoro cijelo lijevo uho.

4-van-gogh

Druga tvrdnja govori kako je odsječeno uho završilo kod jedne prostitutke. Bernadette pak tvrdi da je uho završilo u rukama tada 19-godišnje djevojke koja se zvala Gabrielle, i koja je zaista radila u bordelu. Ali ne kao prostitutka, već kao spremačica.

Sve činjenice koje je otkrila o jednom od najpoznatijih umjetnika postimpresionizma Bernadette je objavila u svojoj knjizi „Van Goghovo uho“.

Van Gogh, iako jedan od najpoznatijih slikara, tokom života prodao je samo jednu sliku, a svoj život završio je u 37. godini, počinivši samoubistvo.

Foto: Martien van Gaalen / Shutterstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


1 + = 10