Ministarstvo obrazovanja: Bez maski u učionicama

0

Austrija neće vratiti obavezu nošenja zaštitnih maski u školama, potvrdio je juče ministar obrazovanja Heinz Faßmann nakon što je Paul Kimberger iz Sindikata nastavnika zahtijevao obavezno nošenje maski kao mjeru borbe protiv pandemije koronavirusa.

Slična debata se trenutno vodi i u Njemačkoj, a ministar je kao argument za odbijanje zahtjeva sindikata naveo statističke podatke koji ukazuju da je od 1,3 miliona učenika u zemlji, svega 100 imalo pozitivan test na koronavirus.

Predstavnici roditelja se slažu s ministrom i smatraju da se obavezno nošenje maski može uvesti dođe li do pogoršanja situacije.

“Važno je da postoje planovi za hitne situacije. Da škole znaju šta da rade u tim situcijama”, rekla je Elisabeth Rosenberger, predsjednica federalnog Udruženja roditelja.

Maske bi bile obavezne na ulazima i prostorijama za odmor.

Vlada radi na najavljenom “sistemu semafora”, a još uvijek nije potpuno jasno kako će to uticati na učionice. Ono što je sigurno je da kod zelenog svjetla i malog rizika fokus će biti primarno na higijenskim mjerama, dok bi s žutim svjetlom maske bile obavezne na ulazima. Narandžasto znači da bi gimastičke aktivnosti bile dozvoljene samo na otvorenom, a crveno znači školovanje od kuće.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


+ 5 = 8