Ministarka poljoprivrede Austrije podnijela ostavku

0

Austrijska ministarka poljoprivrede, regiona i turizma Elisabeth Köstinger podnijela je danas ostavku i povlači se iz političkog života.

Ona je, na vanrednoj pres konferenciji, rekla da je imala čast da 13 godina svog života provede u evropskoj i austrijskoj politici. Naime, Köstinger je bila poslanica u Evropkom parlamentu, a od 2017. preuzela je dužnost generalnog sekretara Narodne partije Austrije (OVP), na molbu tadašnjeg lidera Sebastiana Kurza. Köstinger je kazala da je imala čast da uz Kurza reformiše zemlju i stranku vine u vrh.

“Kurz mi je omogućio da učestvujem u oblikovanju zemlje u posljednjih pet godina. Odlukom Kurza da napusti politiku i meni je bilo jasno da ću zaključiti to poglavlje, ali sam morala još da završim neke započete projekte”, objasnila je ona.

Kazala je da je na molbu novog kancelara Karla Nehammera ostala privremeno u vladi da bi završila započeto. S tim u vezi je ukazala na usvajanje okvira za novu poljoprivrednu politiku, ali i paket mjera za rasterećenje poljoprivrednih proizvođača, te i pomoći turizmu.

Posebno je naglasila borbu protiv velikih koncerna, rekavši da je uspjela da uspostavi institucije koje će omogućiti fer cijene za poljoprivredne proizvode. Köstinger je kazala da je rođenje sina Lorenca, pre četiri godine, donijelo vrijednu promjenu u njenom životu.

Istakla je da je zahvaljujući požrtvovanošću muža uspjela da bude i dobra majka i dobra ministarka. Međutim, ukazala je da joj je iskustvo kao majka i vodeća političarka pokazalo kako je ženama posebno teško, jer se uvijek nalaze pod posebnom prismotrom.

Mladim djevojkama ona je poručila “idite svojim putem, možete uspjeti sve što želite”.

” Za mene je sada vrijeme da ostanem privržena zemlji i stranci, ali i da otvorim novo poglavlje u životu. Bila mi je čast da služim državi, sve najbolje”, zaključila je Köstinger svoju “ličnu izjavu” kojom se povukla sa političke scene. Köstinger je još jedna od nizu visokih političarki OVP bliska Kurzu koja se povukla iz politike.

 

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


7 − 4 =