Ministar Faßmann otkriva: Hoće li biti produženja jesenjih praznika?

0

Posljednjih dana u Austriji se spominje mogućnost za novi lockdown (zatvaranje), a pored toga u medijima se pojavila i informacija da se planira produženje jesenjeg odmora za školarce. Savezna udruga roditelja u srednjim školama u Austriji (BEV) reagovala je i naglasila kako se protive produženju, jer kako ističu, potpuno je nerazumljivo da se obrazovne ustanove zatvaraju dok barovi i fitnes studiji normalno rade.

Međutim, tim povodom oglasio se i austrijski ministar obrazovanja Heinz Faßmann koji je odbacio nagađanja o produženju jesenjih praznika kako bi se smanjio broj zaraženih koronavirusom.

“Produženje jesenjih praznika nije ni planirano ni namjeravano, a škole želimo održati što duže otvorenima. Naposljetku, brojke su pokazale da škole nisu mjesta na kojima se prenose infekcije. Brojke su, među djecom od šest do 14 godina, izuzetno niske”, pojasnio je Faßmann, prenosi Kroativ.

Prema udruženju roditelja, vrlo je važno da se nastava i dalje odvija normalno. Mnogi roditelji, pogotovo oni zaposleni imali su velikih problema sa zbrinjavanjem svoje djece u vrijeme dok škole nisu radile. Pored toga, mnogi roditelji su svoje godišnje odmore iskoristili na proljeće i ljeto.

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


3 + 1 =