Milan Gutović: Treba biti pošten, samo ne treba ići u krajnost!

0

Glumački velikan i komičar Milan Gutović glumac je uz koga se godinama pošteno smijemo. Popularni Lane proslavio je pola vijeka karijere, a od čega je najpoznatiji bio i ostao po ulozi Srećka Šojića iz “Tesne kože“ koji se prije više od 35 godina pojavio na filmskom platnu, a potom i TV ekranu.

Jedan od najomiljenijih i najcitiranijih likova domaće kinematografije je i danas jednako popularan, a mnogi koji citiraju Šojića, to čine jer je on bio i ostao slika i prilika kako onih prošlih, tako i ovih vremena. O toj neobičnoj popularnosti lika koji ga je proslavio sam glumac kaže: „Šojić je popularan zato što se ništa pod kapom nebeskom za sve ove godine nije promenilo. Šojić je lik univerzalne bitange i kao što kalauz paše svakoj bravi, on paše svakom ukusu i vremenu“, kazao je Milan.

Osim kroz Šojića, Milan Gutović kroz komediju i parodiju često otvoreno govori o politici i prikazuje stanje u društvu. Ipak, kako sam kaže on „ne kritikuje, već samo govori ono što vidi i primećuje“.

„Ja nisam član nijedne stranke, niti simpatizer nekoga ili simpatičan nekome. To što govorim uvek u svakom intervjuu, to je ovo što vidim i u čemu živim. Nemam nikakvo sredstvo za ulepšavanje stvarnosti“, kazao je Gutović.

Međutim, za sliku realnosti u kojoj živimo, Gutović “ne krivi vlast“ pa ironično u svom duhu kaže: „Mi smo se navukli na sultane i careve jer nam je tako bilo najbolje, a ovakva totalitarna vlast može da se ne voli ili da ne odgovara, ali nije pokvarena jer je iskreno sebična. Za poštenje nema nikakvog razloga. Tako da, kao što bi Srećko Šojić rekao `Treba da budeš pošten, samo ne treba ići u krajnost`“.

Nema snimanja, ali ima repriza

Za nekoga ko je već 80-tih imao pedesetak filmova iza sebe, Gutović kaže da je tragično da današnja domaća kinematografija preživljava sa par filmova godišnje, a da se reprizama domaćih serija diže gledanost. Međutim, u Gutoviću one ne bude nostalgiju.

„Moje su emocije u vrijeme premijernog izvođenja bile vezane uz honorar, a sada se vežu za plaćanje tantijema za repriziranje“, kaže glumac koji dobar dio svog “radnog“ vremena provodi u pozorištu“.

„Zbog pozorišta manje pecam, ali time štedim riblji fond“, zaključio je glumac.

 

Foto:

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 3 = 3