Meghan Markle progovorivši o pobačaju razbila tabu

0

Vojvotkinja od Sussexa Meghan Markle je u kolumni za New York Times prvi puta progovorila o pobačaju, temi koja je još uvijek svojevrsni tabu te su njenu ispovijest pozdravile razne udruge osnovane kao podrška porodicama koje su izgubile dijete.

“Čestitam Meghan jer je imala hrabrosti podijeliti svoju priču s toliko ljepote i elokvencije”, izjavila je Zoe Clark-Coates iz udruge Mariposa Trust koja pomaže osobama koje su izgubile dijete.

“To je tema o kojoj se ne priča često”, dodala je Clark-Coates, autorica knjige o tuzi i trudnoći.

Po njenim riječima, svaki puta kada neka slavna osoba govori o spontanom pobačaju ili kada to bude tema neke televizijske serije, “uočavamo veliko povećanje broja ljudi koji traže našu pomoć”.

Napisan u prvom licu, članak vojvotkinje opisuje patnju njenog supruga Harryja te njihovu zajedničku tugu i bol. Meghan i Harry su roditelji 18-mjesečnog Archija.

Podaci udruge Tommy's, koja finansira istraživanja o pobačaju i prijevremenom porodu, kažu da jedna od pet trudnoća završi pobačajem ili prijevremenim porodom, što je oko 250.000 takvih trudnoća godišnje u Velikoj Britaniji.

Sophie King, primalja u toj udruzi, tvrdi da je pobačaj još uvijek tabu tema u društvu te da majke poput Meghan, koje su odlučile podijeliti svoje iskustvo, to rade kako bi stale na kraj stigmi i sramu.

Meghan Markle doživjela je spontani pobačaj u julu. To se, kako je rekla, dogodilo za vrijeme presvlačenja njihova prvorođenca Archieja, a bol je opisala kao oštar grč.

Foto: Mark Jones, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


+ 9 = 14