Mali trikovi za rashlađivanje kada nema klime

0

Ljeto je, temperature su visoke i svi traže spas od vrućina. Mnogi će ga pronaći u klima-uređajima, međutim čak i ako u svom domu nemate klimu, postoje trikovi koji će vam olakšati paklene vrućine, piše Zadovoljna.hr.

Fokusirajte se na temperaturu svog tijela

Ako su naši preci preživljavali bez klima-uređaja, nema razloga da i nama to ne pođe za rukom. Za početak treba pripaziti na temperaturu svog tijela. Ispijajte ledene napitke, poput vode, tuširajte se u hladnoj vodi, na područja sa snažnim pulsom kao što je vrat stavljate mokre tkanine, pametno birajte odjeću, neka bude od prirodnih i prozračnih materijala, a pored kreveta stavite posudu s hladnom vodom i ako vas usred noći probudi vrućina, u nju umočite noge, piše Zadovoljna.hr.

Rashlađivanju tijela pomaže i mokra kosa, pa navlažite cijelu kosu ili jedan dio kako biste se brzinski rashladili. Možete i zamrznuti maramicu i rashladiti se tako što je na stavljate na vrat, čelo, ruke ili noge. Kada se tkanina zagrije, isperite je i vratite natrag u zamrzivač ili frižider.

Isključite sve izvore toplote

Pokušajte što manje koristiti rernu i okrenite se hladnim salatama i jelima koje možete pripremiti bez paljenja rerne.

Osim toga, nemojte bespotrebno držati upaljena svjetla. Kada ne koristite računar, isključite ga. Isto važi i za televizor, jer svi ti uređaji dodatno će zagrijati vaš životni prostor.

Otvaranje i zatvaranje prozora

Tokom dana, za vrijeme najvećih vrućina zamračite svoj dom. Spustite roletne i navucite zavjese, jer veliki dio neželjene toplote u dom dolazi upravo kroz prozore. Zamračivanjem pomažete svom domu da se ne pretvori u minijaturni staklenik.

Uveče, posebno ako živite na području gdje tokom noći temperature padaju, prozore otvorite kako bi vašim domom cirkulisao svjež vazduh.

Pametno birajte posteljinu

Dok su čaršavi od flanela odličan izbor za zimu kada želite da vam bude što toplije, ljeti je pametniji izbor pamučna posteljina koja će vam pomoći da lakše dišete i na najvećim temperaturama. Nećete pogriješiti ni ako se odlučite za svilu ili saten.

Napunite frižider osvježavajućim poslasticama i laganom hranom

U borbi s vrućinama može vam pomoći i hrana. Napunite frižider voćem, napravite osvježavajuće ledene lizalice, jedite puno povrća…

Izbjegavajte tešku hranu i birajte namirnice koje će vašem tijelu osigurati dovoljno vode i energije.

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


7 − = 2