Macron upozorava na opasnost od raspada Europske unije

0

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je upozorio na “veliku opasnost” od raspada Europe, opravdavajući tako svoje učestvovanje u kampanji za evropske izbore, što opozicija otvoreno kritikuje.

Francuski predsjednik koji je izabran 2017. oduvijek je zagovarao proevropsko stajalište i smatrao da EU treba “reformisati”. U razgovoru koji je objavilo četrdesetak regionalnih dnevnika tumači zašto nije samo “promatrač, nego je učesnik ovih izbora”.

Emmanuel Macron ističe da su ovi izbori “najvažniji nakon 1979. jer se Unija našla pred velikom opasnošću”. “Ako kao predsjednik države dopustim da se raspadne Evropa koja je izgradila mir i donijela napredak, biću odgovoran pred istorijom”, ocijenio je.

Usto predlaže da se nakon izbora održi “evropski utemeljiteljski sabor” na kojemu će učestvovati čelnici i građani kako bi “utvrdili strategiju Evrope u idućih pet godina, pa i izmjene ugovora” koje bi iz toga mogle proizići.

Odgovarajući na pitanje o zaštiti okoliša, predložio je “opšte oporezivanje kerozina u Europi”.

Francuski predsjednik je zajedno s portugalskim socijalističkim čelnikom Antoniom Costom pozvao na “stvaranje velike koalicije naprednjaka” koja bi se suprotstavila “onima koji žele uništiti Europu nacionalizmom”.

Njegovo upletanje u kampanju – koje je išlo čak dotle da je bio na predizbornom plakatu svoje stranke – kritikovale su sve opozicijske stranke.

“Emmanuel Macron zloupotrebljava predsjedničku dužnost i ponaša se kao pravi vođa klana”, napisao je u objavi na Twitteru nosilac liste Nacionalnog okupljanja (RN, predsjednica Marine Le Pen) Jordan Bardella dodajući da je to “protivrepublikansko i ujedno krajnje nelojalno ponašanje”, piše Tportal.

 

Foto: Wikipedia/Austrazil

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


8 − = 7