Ljutite se kada igrate društvene igre? Naučnici otkrivaju koji ste tip osobe

0

Monopoly je igra stara gotovo 84 godine i već toliko godina izvlači najgore iz ljudi…

Psihoanalitičar Steve McKeown proveo je istraživanje kaže da se u ovoj poznatoj društvenoj igri pojavljuju tri psihološke potrebe: autonomija, kontrola nad vlastitim ponašanjem i odlukama, saosjećanje – potreba da se možemo povezati s drugima te na kraju kompetitivnost, odnosno želja za kontrolom ili uticajem nad rezultatom igre.

Kaže da oni koji se ljute i frustriraju za vrijeme igranja društvenih igra, zaboravljaju na saosjećanje i povezivanje s grupom, te samo žele imati potpunu kontrolu nad svime, a svi znamo jednu takvu osobu…

“Kontrol-frikovi” imaju opsesivnu potrebu za kontrolisanjem sebe i ostalih u bilo kojoj situaciji, pa i u ležernom igranju igrica, a u ovoj igri vidi se njihovo pravo lice, kaže naučnik.

Psihoanalitičar dodaje da ovakvim ljudima igra sama po sebi uopšte nije važna, već samo potreba za pobjedom. Njihova motivacija je samo i isključivo rezultat na kraju, a ne zabava ili druženje. “Kontrol-frik” će se obično posvađati s onom osobom koja vara, jer i takva se uvijek nađe u grupi ljudi, piše Večernji list.

Jonathan Berkowitz iz kompanije Hasbro, za Insider je rekao kako su posljednja istraživanja pokazala da više od pola igrača Monopolyja pokušava varati, pa su u 2018. odlučili lansirati igru koja je napravljena baš za njih – ona u kojoj se varanje podstiče!

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


5 + = 8