Ljestvica svjetskih metropola: Najbrži oporavak nakon pandemije očekuje se u Beču

0

Austrijska je metropola zauzela prvo mjesto na ljestvici američke firme CBRE koja rangira gradove širom svijeta po brzini ekonomskog oporavka nakon krize.

Stručnjaci vodeće američke firme na području ulaganja u komercijalne nekretnine CBRE izradili su indeks oporavka svjetskih gradova nakon pandemije kako bi mogli bolje analizirati tržišta. U te su svrhe upoređivali 27 svjetskih metropola ocjenjujući ih od jedan do pet, a kriteriji za izračunavanje indeksa bili su ekonomija, mobilnost, turizam, radna mjesta, maloprodaja te industrija zabave.

Grad Beč s ukupnom ocjenom četiri zauzeo je sam vrh ljestvice svjetskih gradova te bi se u skladu s ovim istraživanju trebao najbrže oporaviti. Na drugom mjestu indeksa našao se Shanghai, dok je treće mjesto pripalo Parizu.

Glavni grad Austrije najbolje je rezultate ostvario u kategoriji ekonomije u kojoj je dobio najvišu moguću ocjenu, prije svega zahvaljujući stabilnoj ekonomskoj situaciji koja ondje vlada već decenijama. Osim toga, vrlo visoke ocjene zaradio je u kategorijama maloprodaje, mobilnosti i radnih mjesta, dok se s ocjenom dva u kategoriji turizma svrstao u svjetski prosjek.

Prema procjenama stručnjaka upravo će se sektor turizma oporaviti među posljednjima. U toj je kategoriji s ocjenom tri najbolje rangiran London. Najsporiji oporavak očekuje se u Torontu, San Franciscu i New Delhiju.

 

Foto: Pixabay

 

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


× 2 = 16