Ljekari demantuju nove ‘izmišljotine’ o nošenju zaštitne maske

0

Nacionalno udruženje ljekara i zubara Italije objavilo je na svojoj zvaničnoj internet-stranici članak u kojem demantuju lažne vijesti koje su plasirane u posljednje vrijeme, a odnose se na nošenje zaštitnih maski.

Ukratko, Udruženje zdravstvenih radnika tvrdi, pozivajući se na naučne podatke, da nošenje maske nije štetno.

Dovoljan je samo jedan podatak, a to je da u Italiji svake godine bude izvedeno tri miliona hirurških zahvata u toku kojih ljekari i svo zdravstveno osoblje satima nosi zaštitne maske bez ikakvih štetnih posljedica.

Samo ovaj podatak trebao bi biti dovoljan dokaz da višesatno i svakodnevno nošenje zaštitnih maski ne utiče na disanje niti na mentalno stanje onoga koji nosi masku, navodi Udruženje.

Stručnjaci na ovaj način pokušaju da se suprotstave lažnim vijestima koje se šire po društvenim mrežama, kao na primjer da „nošenje maske sprečava normalno disanje i nedostatak kiseonika u krvi”, da „može izazvati infekciju respiratornih organa“ ili da „može izazvati trovanje uslijed koncentracije ugljen-dioksida”.

Tako nešto se može dogoditi samo ako je maska „hermetički zatvorena“ što je nelogično, piše u članku.

Još jedna izmišljotina koja se, na žalost mnogo raširila, je tvrdnja da nošenje maske može ugroziti imuni sistem.

U članku piše da maska funkcioniše upravo suprotno. Napravljena je od materijala koji štite da bakterije i virusi uđu u nos i usta, ali to ne znači da umanjuje ili oštećuje funkcije ova dva organa.

 

Izvor: B92

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


5 − 3 =