Kurz poručio Srbiji: “Riješite Kosovo prije ulaska u EU”

0
Ministar spoljnih poslova Sebastian Kurz rekao je u intervjuu za srbijanski NIN da je prije ulaska Srbije u EU potrebna puna normalizacija odnosa sa Kosovom. Ta normalizacija, kako je rekao Kurz, bila bi potvrđena i pravno obavezujućim dokumentom.

“Nije u interesu Evropske unije da prihvati u punopravno članstvo članice koje su u sukobu sa susjednim zemljama, jer bi to značilo “‘uvoz” nestabilnosti. Stoga je prije ulaska Srbije u EU potrebna puna normalizacija odnosa, što bi se potvrdilo i pravno obavezujućim dokumentom, a Brisel je spreman da pomogne i olakša taj proces”, rekao je Kurz.

Šef diplomatije ne odbacuje ni mogućnost da će Srbija, u trenutku kad već bude nadomak članstva, morati da se ogradi od Rusije i usvoji zajedničke spoljnopolitičke stavove Brisela.

Na pitanje da komentariše kontradiktorne izjave komesara EU Johannesa Hahna o tome da li su sankcije Srbije Rusiji obavezne ili nisu, Kurz kaže:

“Smatram da je komesar Hahn jednostavno želio da istakne kako su zajedničke vrijednosti sa Evropskom unijom i postepeno usklađivanje sa njenom spoljnom politikom važan dio procesa pridruživanja.”

Kako je naglasio, proevropsko opredjeljenje Vlade Srbije, a naročito premijera Aleksandra Vučića, veoma je jasno.

Komentarišući djelovanje lidera srpskih radikala Vojislava Šešelja nakon njegovog puštanja iz Haškog tribunala, Kurz kaže da ga to ne brine, uz obrazloženje da je nacionalizam u Srbiji “prevaziđena ideologija”.

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


5 − = 1