Kratko objašnjenje eksperta: Kako su vakcine napravljene tako brzo?

0

Obično se za izradu i proizvodnju vakcina trebaju godine. Vakcinama protiv Covida-19 trebalo je manje od godinu dana. Tri ključna razloga objašnjava dr. Robert Carnahan iz Medicinskog centra Univerziteta Vanderbilt.

Prvo, sve vakcine proizvedene su prije nego što su dovršena klinička ispitivanja. To se nikad ne bi dogodilo u normalnoj situaciji. To je učinjeno uz podršku raznih vladinih organizacija širom svijeta pa je, čim je osigurano hitno odobrenje, distribucija mogla započeti.

Drugo, podaci su analizirani i u stvarnom vremenu slani raznim regulatornim agencijama. Time su prazni hodovi između različitih faza kliničkih ispitivanja skraćivani za nekoliko mjeseci, pa čak i godina.

Treće, zbog ogromnog opsega pandemije, istraživačima se vrlo brzo javio velik broj odgovarajućih dobrovoljaca. Dosad je to obično bio spor i naporan proces jer je trebalo pronaći ljude voljne izlaganju riziku iz različitih demografskih grupa i zdravstvenih kategorija.

Važno je da brzina nije uticala na klinička ispitivanja i sigurnosne aspekte procesa.

“Veličina, temeljitost i složenost kliničkih ispitivanja provedenih za trenutne vakcine nisu se razlikovala od tradicionalnih kliničkih ispitivanja. Ona su jednako sigurna kao i vakcine razvijena u mnogo dužim rokovima”, kaže dr. Carnahan.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


2 + 2 =