Koronavirus u Austriji: Kratki vodič šta treba znati

0

Austrijska vlada je proširila mjere usmjerene ka usporavanju širenja novog virusa korone, Covid-19. Tačne brojke o broju testiranih, zaraženih i umrlih, koje se iz dana u dan mijenjaju, možete pronaći ovdje.

Simptomi koronavirusa

Prvi simptomi su povišena tjelesna temperatura te suvi kašalj i mogu se razviti problemi sa disanjem. Prvi simptomi mogu biti jednaki kao simptomi sezonskih viroza. Većina će slučajeva biti blaga, ali važno je izbjeći prenošenje infekcije.

Ljekarski savjet kako se zaštititi je redovno i temeljno pranje ruku te, koliko god je to moguće, izbjegavati bliski kontakt s osobama izvan vašeg domaćinstva.

Ako imate simptome ili ste zabrinuti da biste mogli imati virus, ostanite kod kuće i nazovite broj telefona 1450 (dostupan 24/7).

Posjete ljekaru

Pacijente se moli da ne dolaze u ljekarske ordinacije nenajavljeno, već samo nakon što telefonom zakažu termin pregleda. U slučaju da je pregled već zakazan, ali nije hitan slučaj, pacijente se moli da odgode pregled.

Ako zbog hitnoće posjet ljekaru ne može biti odgođen, izuzetno je važno da pacijenti poštuju zakazani termin pregleda. Time se želi spriječiti okupljanje ljudi u ordinacijama.

Elektronski recepti

Ako dugo koristite iste lijekove, nije potrebno odlaziti ljekaru da biste ponovo dobili recept. Nazovite ljekara i ona ili on će recept poslati vašem apotekaru elektronskim putem.

Lijekove mogu podići i vaša rodbina ili osoba koja vam pomaže; potrebno je samo vaše ime i broj socijalnog osiguranja.

Povratak iz područja visokog rizika

Pokrajina Tirol je proglašena „visokorizičnom regijom“. Ako ste boravili u toj regiji, morate ići u samoizolaciju od 14 dana.

Isto je tako ako ste se nedavno vratili iz bilo kojeg drugog područja Austrije koje je sada pod regionalnim karantinom npr. Heiligenblut u Koruškoj.

Iste te mjere se zahtijevaju od povratnika iz Italije i Irana.

Pravila

Od ponedjeljka, 16.03, trebali biste napustiti kuću samo iz tri razloga, Kurz je rekao:

1.            za radne zadatke i aktivnosti koje nije moguće odgoditi ili obavljati iz vlastitog doma,

2.            žurne kupovine hrane,

3.            za pomoć drugim ljudima kojima je pomoć hitno potrebna.

Šta je otvoreno

Trgovine hranom, apoteke, pošte, benzinske stanice, banke, trgovine duvanskih proizvoda i hrane za životinje su i dalje otvorene.

Vlasti kažu da nema potrebe za prevelikim kupovinama u svrhu stvaranja velikih rezervi (za crna vremena).

Šta možete raditi

Možete ići van; npr. u šetnju, ali sami ili sa ljudima s kojima dijelite domaćinstvo. Kancelar Kurz rekao je da se ovi izleti trebaju preduzeti samo ako su apsolutno potrebni.

Moguće kazne

Austrijska policija zadužena je za kontrolu novih propisa i ako prekršite pravila, mogu se primijeniti kazne do 2.180 eura.

Vijesti sa graničnih prelaza

Evropska unija zatvorila je svoju vanjsku granicu na 30 dana.

Zabrana putovanja odnosi se na sve putnike koji nisu članovi EU a žele posjetiti blok, osim dugotrajnih stanovnika, članova porodica državljana i diplomata EU, prekogranične i zdravstvene radnike i ljude koji prevoze robu.

Popisu letova kojima je uskraćena dozvola za slijetanje u Austriju dodani su letovi iz Velike Britanije, Holandije, Rusije i Ukrajine.

Avionske veze sa Francuskom, Španijom, Švajcarskom, Iranom i Južnom Korejom već su prije bile obustavljene kako bi se usporilo širenje koronavirusa. Italijanskim državljanima zabranjen je ulazak u Austriju.

Obrazovanje

Srednje škole i fakulteti u Austriji su zatvoreni. Osnovne škole i vrtići prešli su na pružanje brige o djeci, jer vlada želi izbjeći brigu o djeci od strane njihovih baka i djedova, jer je taj stariji dio stanovništva najugroženijih od zaraze.

Poziv na solidarnost

Kancelar Kurz je rekao da će nadolazeće sedmice biti „izazovne, teške i bolne“, ali je pozvao na osjećaj solidarnosti društva u borbi protiv širenja virusa. Rekao je da svi imaju ulogu u ovoj zajedničkoj borbi.

Mladići koji su obavljali civilno služenje vojnoga roka (Zivildienst) u posljednjih pet godina pozvani su u službu; razdoblje onih koji trenutno služe je produženo.

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


8 − 2 =