Kornelije Bata Kovač: Žalim što nisam komponovao klasiku

0

Kornelije „Bata“ Kovač, poznati kompozitor i producent, jedno je od najvećih imena domaće muzičke scene. Njegovi hitovi proslavili su brojne zvijezde poput Zdravka Čolića, Bajage, Riblje čorbe, Nede Ukraden i drugih.

„Pevače koji su pevali moje pesme naučio sam da ne gledaju u cipele dok su na sceni već da ponude srce publici i pevaju iz strasti. Drugog puta za uspeh nije bilo”, kaže Kovač.

Za dugovječnost, Bata kaže da je rad najvažniji, a ne novac i slava: „Kod mene je recept – rad i to ne u smislu zarade, već navike da rad održava čoveka“.

U svom stvaralačkom opusu je iskovao više od hiljadu kompozicija te prošao kroz različite žanrove, od sinfo-roka, klasičnog rokenrola, pa sve do šansone i soul i pop muzike.

„Zumram, cigu-ligu…prošao sam čak i kroz tu fazu i to je deo mog života baš kao i kada sam stvarao najznačajnije pesme za najveće zvezde. Bilo je mnogih koji su me kritikovali zbog te moje faze, ali šta ću im ja“, kaže Kovač.

U moru kompozicija četiri su mu uvrštene i u Antologiju srpske popularne pjesme: „Milo moje“, „Pevam danju, pevam noću“, „Ti si mi u krvi“ i „April u Beogradu“. Za njega lično, favorit je bila i ostala „Ti si mi u krvi“ koja je i samog Zdravka Čolića vinula na estradno nebo, a za koju nije vjerovao da će mu postati tako važna.

Žao mu je jedino, kaže, što nikad nije komponovao klasičnu muziku, a velika želja mu je da završi operu o velikom ruskom pjesniku Jesenjinu. A kako stvari stoje, mjuzikl bi mogao biti završen do kraja godine, obećao je Bata.

 

Foto: Screenshot

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


× 2 = 18