Konferencija u Beču: „Digitalizacija i gradske uprave“

0

Kako će izgledati evropske gradske uprave u 2030. godini? U okviru serije „European Cities Conference“ (ECC) Grad Beč će 18. i 19. juna 2019. godine zajedno sa partnerskim gradovima u regionu zaviriti u budućnost i diskutovati o vještačkoj inteligenciji i e-upravi.

Vještačka inteligencija

Vještačka inteligencija glavni je pokretač digitalizacije i predstavlja odlučujući faktor koji će odrediti budućnost gradskih uprava širom svijeta. Kada se govori o vještačkoj inteligenciji, radi se o tome da se mašine osposobe za „inteligentno“ obavljanje radnih zadataka. Ono što je odlučujuće u tom procesu je da sistemi treba ne samo da odrađuju isprogramirana uputstva, već treba da svoje ponašanje prilagode datim uslovima, uzimajući u obzir i informacije koje im stoje na raspolaganju. U samim gradovima vještačka inteligencija će imati uticaj na gotovo sve oblasti u kojima se moraju izvršavati zadaci.

E-uprava

E-uprava Grada Beča omogućava klijentima da na jednostavan i udoban način koriste elektronske usluge. Zahtjevi korisnika u pogledu operativnosti konstantno rastu, što zahtijeva harmonizaciju sistema kako bi se omogućila digitalizovana uprava koja je funkcionalna na svim nivoima. Uspostavljanjem novog portala nazvanog „Moj.Beč“ (Mein.Wien) Grad Beč je stvorio digitalnu okosnicu za sve Bečlije koja nudi obavljanje administrativnih poslova uz najveću udobnost i brzinu.

Digitalni humanizam

Ideja digitalnog humanizma zasnovana je na potrebi da se digitalizacija, koja polako prodire u sve oblasti svakodnevnog života, na održiv način iskoristi u svrhu društva i pojedinca. Pri tom je važno ne dozvoliti da različiti aspekti razvoja digitalizacije uznapreduju ka skepticizmu prema tehnici, već da se jačanjem svijesti i kroz intenzivniju razmjenu između zajednica taj razvoj pozitivno usmjeri. Zbog toga je neophodna intenzivna razmjena između istraživačkih zajednica (na primjer između prirodnih i društvenih nauka), između gradova i organizacija civilnog društva kao i između učesnika globalne i regionalne ekonomije. Istovremeno se radi o uspostavljanju obavezujućih standarda, naročito sa aspekta etičnosti.

Izvor: Eurocomm-PR

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


× 8 = 24