Koja vakcina je najmanje efikasna protiv delte

0

Antitijela koja nastaju pod uticajem kineskih vakcina protiv covida-19 manje su efikasna protiv delta varijante virusa korona u poređenju sa ostalim sojevima, ali ipak nude zaštitu, rekao je državnim medijima jedan kineski stručnjak za zarazne bolesti.

Delta varijanta novog virusa korona, prvi put detektovana u Indiji, postaje globalno dominantna i lakše se prenosi, upozorio je prošle sedmice glavni naučnik Svjetske zdravstvene organizacije.

Feng Zijian, istraživač i bivši zamjenik direktora kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, rekao je ovo kineskoj državnoj televiziji, ali nije saopštio više detalja.

On nije rekao o kojim je vakcinama riječ, ali je precizirao da spadaju u kategoriju neaktivnih vakcina, koje sadrže “usmrćeni” virus koji se ne može replikovati u ljudskom tijelu.

Pet od sedam vakcina koje je razvila Kina za masovnu imunizaciju su neaktivne vakcine. Među njih spadaju vakcine kompanija Sinovac i Sinopharm, koje se koriste u zemljama poput Brazila, Bahreina i Čilea.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 6 = 1