Ko je Jill Biden i kako će promijeniti ulogu prve dame Amerike

0

Supruga novog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Jill Biden (69) mogla bi zauvijek promijeniti ulogu prve dame Amerike i to tako što se vjerovatno neće odreći svoje profesionalne karijere kao profesorice.

Jill Biden ima četiri univerzitetske diplome i ranije je poručila da planira nastaviti puno radno vrijeme kao profesorica na fakultetu čak i ako njen suprug postane lider najveće svjetske sile. Ako ostane prvi svom prvobitnom stavu ona će biti prva dama SAD-a koja će nastaviti svoju profesionalnu karijeru van Bijele kuće.

Nakon što je Joe Biden 2009. godine položio zakletvu kao potpredsjednik SAD-a u mandatu Baracka Obame, Jill Biden je nastavila predavati, čime je postala prva supruga koja je imala plaćeni posao dok joj je muž bio na funkciji potpredsjednika SAD-a.

Navodno su se pripadnici Tajne službe prerušavali u studente na predavanjima kako bi se brinuli za njenu sigurnost.

Postoje priče i da navodno neki studenti nisu zapravo ni znali ko je “Dr. B.”, a čak je i doktorsku disertaciju odbranila koristeći djevojačko prezime Jacobs jer nije željela isticati suprugovu funkciju u prvi plan.

69-godišnja Jill Biden je prije braka s Joeom bila udata za Billa Stevensona, a u taj brak je stupila kada je imala 18 godina. Ali ta ljubav je trajala samo pet godina.

U martu 1975. godine ona i Joe Biden otišli su na prvi sastanak u Philadelphiji. Joe Biden je tada bio američki senator u Delawareu čija su supruga Neilia i kćerka Naomi poginule u saobraćajnoj nesreći 1972. godine.

Tokom ovogodišnje predsjedničke kampanje Joe Biden je otkrio kako su mu trebale dvije godine da uvjeri suprugu da se uda za njega.

“Vratila nas je zajedno. Vratila mi je život. Vratila nam je porodicu”, rekao je jednom prilikom Joe Biden.

U nedavnim izjavama za medije je kazala da će se, ako postane prva dama, fokusirati na obrazovanje i porodice vojnika te da će to biti njeni prioriteti na dužnosti prve dame.

Jill Tracy Jacobs Biden rođena je 3. juna 1951. godine u Hammontonu u državi New Jersey, a odrasla je u Willow Groveu u Pensilvaniji. Sa suprugom Joeom ima kćerku Ashley rođenu 1981. godine.

Jill je diplomirala i doktorirala na Univerzitetu u Delawareu, a magistrirala na West University Chester i Univerzitetu Villanova. Tokom karijere predavala je engleski jezik u srednjim školama, a podučavala je i adolescente sa emocionalnim smetnjama u psihijatrijskoj bolnici.

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


× 5 = 45