“Kampus religija”: Jedno mjesto za osam vjeroispovijesti u Beču

0

Nakon što su prethodnih godina u Beču postavljene smjernice za osnivanje centra vjerskih zajednica „Kampus religija“ („Campus der Religionen“) u Seestadt Aspernu, centar postepeno dobija svoj oblik.

Pobjednički nacrt arhitektonskog rješenja predstavljen je 11. augusta ove godine i obuhvata sakralne objekte i Visoku crkvenu pedagošku školu.

Ovaj pobjednički dizajn, u izboru od ukupno 41 arhitektonskog projekta, može se pogledati na izložbi „Campus der Religionen“ u izložbenom centru u Ringturmu do 5. novembra, od 9 do 18 časova, a ulaz je besplatan.

”Campus der Religionen” će pored vjerskih obreda i međureligijskih susreta biti i važan obrazovni centar. Tu će se okupljati predstavnici rimokatoličke, evangelističke, pravoslavne, islamske vjerske zajednice, austrijske budističke vjerske zajednice, novoapostolske crkve u Austriji, izraelitske zajednice i vjerske zajednice Sika.

“U drugim dijelovima svijeta ratovi i sukobi vode se na temelju religije. U Beču vjerske zajednice rade zajedno na postizanju mira”, rekao je Michael Ludwig, gradonačelnik Beča na otvaranju izložbe. “Beč je grad društvenog zajedništva, tolerancije i saživota.”

Ludwig je još ranije opisao kampus kao svoj “srčani projekt” i kao “središnji projekt za budućnost grada”, koji se namjerno nalazi u Seestadt Aspernu – jednom od najvećih urbanih razvojnih područja u Beču s hiljadama novih stanovnika.

 

Foto: C.Jobst/PID

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


× 1 = 7