Kako uštedjeti na tuširanju, kuvanju, pranju, grijanju ili hlađenju

0

Ministarstvo za zaštitu klime i energetiku Austrije objavilo je preporuke građanima zbog moguće nestašice gasa, u kojima savjetuje da štede energiju čak i podizanjem temperature u frižiderima. Austrijancima je prethodno savjetovano da umjesto kupanja u kadi počnu da praktikuju tuširanje. Njemačka konsultantska kuća navodi da struja može uštedjeti i promjenom navika u kuvanju i pranju, i sve to izrazila u višak evra koji su nam ostali.

Austrijsko ministarstvo je na svom Facebook profilu prvo savjetovalo građanima da se ne kupaju u kadi, već tuširaju, jer „za punu kadu treba 80 do 120 litara ugrijane vode, a kod tuširanja se troši samo 20 do 50 litara“. Ministarstvo je sada objavilo dalje savjete građanima kako da štede struju, a jedan je posebno naljutio pivopije.

Naime, Austrijancima se savjetuje da spuste temperaturu u frižiderima za oko dva stepena, što bi značilo da više neće biti ledenog piva. Ministarstvo smatra da bi to donijelo uštedu struje do 12 odsto.

A koliko uštede u potrošnji struje znače u novcu pokazala neprofitna konsultantske firme iz Njemačke – co2online.de. Prema njihovim računicama, prosječno se u domaćinstvu može uštedjeti oko 320 evra godišnje, uz samo male promjene navika.

„Mogućnosti za uštedu postoje svuda, bilo u kuhinji ili kupatilu. Kada se radi o uštedi energije, mnogi ljudi misle na gubitak udobnosti. Ali to ne mora da bude tako. Na primjer, ako tuširanje skratite za jedan minut i smanjite sobnu temperaturu za jedan stepen, jedva da ćete primjetiti razliku. Što dalje idete, više energije možete uštedjeti“, rekla je konultantkinja Tanja Loic.

Stručnjaci preporučuju sljedeće mjere štednje energije bez dodatnih troškova:

Kuvanje s poklopcem na šerpi je potencijalna ušteda godišnje u iznosu od 20 evra. Poklopac treba da pravilno naleže na šerpu, a ploča za kuvanje mora da odgovara prečniku šerpe. Prema navodima stručnjaka s co2online.de, prečnik posuđa može biti i nešto manji od ploče za kuvanje. Takođe je korisno upotrijebiti preostalu toplotu, to jest rano isključiti temperaturu šporeta.

Zagriejte vodu pomoću kuvala, pa onda stavite na ringlu. Tu se krije potencijalna ušteda od 10 evra. Ako želite samo da kuvate vodu, isplati se koristiti kuvalo za vodu, a oni su efikasniji od upotrebe šporeta. Ako pazite i na količinu vode koju sipate u kuvalo, a potom kao nepotrebnu prosipate, uštedjećete još 10 evra.

Pecite bez prethodnog zagrijavanja rerne, tako ćete uštedjeti 20 evra. Rerna se ne mora nužno zagrijati prije pečenja. Ako isključite rernu nekoliko minuta prije kraja vremena pečenja, možete uštedjeti još više energije korišćenjem preostale toplote.

Odmrznite zamrzivač i očistite ga jer nakupljeni sloj leda povećava potrošnju energije. Pet milimetara leda znači povećanje potrošnje energije za oko 30 odsto. Ako se pobrinete da se u vašem zamrzivaču ne stvori više od normalne količine leda, možete uštedjeti novac. U prosjeku, zamrzivače treba odmrzavati dva puta godišnje.

 

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


5 × 7 =