Kako su plaćeni Balkanci, a kako Evropljani?

0

Životni standard zemalja na Balkanu dosta je niži od ostalih evropskih zemalja. Tako su im i plate znatno niže, ali zemlje koje su članice EU imaju znatno veće plate od ostalih. Tako Slovenci imaju najveće plate, dok Makedonci i Srbi imaju najniže.

Prema podacima Statističkog zavoda Slovenije, najveća prosječna plaća u Sloveniji iznosi 1.008 eura, što je dosta više u odnosu na druge zemlje regiona.

Odmah nakon Slovenaca nalaze se Hrvati koji, prema podacima Državnog zavoda za statistiku Hrvatske, imaju prosječnu neto platu 5.268 kuna, odnosno oko 691 euro.

Nakon njih slijede Crna Gora i Bosna i Hercegovina, koje nisu članice EU. Tako je u Crnoj Gori prosječna neto plata 481 euro, dok je u BiH 830 KM, odnosno 424 eura, te je zabilježila pad od 1,6 posto u odnosu na kraj prošle godine.

Na samom dnu nalaze se Srbija i Makedonije gdje su prosječne plaće nešto iznad 350 eura. U Srbiji je prosječna plata u avgustu bila 44.630 dinara, odnosno oko 372 eura, a u Makedoniji 22.071 denara, tačnije oko 355 eura.

U poređenju sa ostalim zemljama EU, navedene plate su izuzetno niske. Tako je u Francuskoj u prošloj godini prosječna plata iznosila 2.474 eura, a u Austriji 2.114 eura.

Foto: Thinkstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


8 − 5 =