Kako se Bečki aerodrom sprema za zimu

0

Teren na području Bečkog aerodroma, koji ne smije da bude pod snijegom i ledom, iznosi 2,5 miliona kvadratnih metara i odgovara površini od 350 fudbalskih terena. Samo 5 cm padavina znači preko 700 utovara snijega na kamione. U takvom slučaju standardno čišćenje piste uključuje 15 vozila i traje 25 minuta. Zimska služba Bečkog aerodroma obuhvata 360 članova, koji su dostupni 24 sata dnevno, kao i 70 specijalnih vozila.

Čim se zimska sezona okonča, već počinju pripreme za iduću. U ljetnim mjesecima se radi na poboljšanju procedura, regrutuju se i sprovode obuke zaposlenih i radi se na održavanju i obnovi voznog parka i tehnike. U četiri velike noćne vježbe trenira se kompletna operativnost zimske službe.

Poseban izazov predstavlja i odmrzavanje aviona u toku hladnih mjeseci. Stvaranje leda na krilima i trupu može da dovede do ozbiljnih problema pri upravljanju avionima. Bečki aerodrom za odmrzavanje aviona koristi sredstvo koje je u potpunosti biološki razgradivo i sprovodi se pomoću podzemnih postrojenja do kolektora i dalje na odlaganje. Za odmrzavanje aviona je zaduženo 70 zaposlenih.

 

Izvor: Eurocomm-PR
Foto: Flughafen Wien AG

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


9 − = 5