Kako preživjeti gripe i prehlade

0

Gripa i prehlada su neminovno zlo koje će vas izbaciti iz pogona na par dana. Osim što vas košta zdravlja, košta vas i novčano, što zbog izostanka s posla tako i zbog kupovine lijekova. Zato nije na odmet čuti par savjeta koji će vam pomoći da izbjegnete ili bar ublažite to zlo.

Virusne respiratorne infekcije najčešće se prenose preko ruku. Redovno pranje ruku prva je linija odbrane, a pri tome ne zaboravite i na dezinfekciju mobilnog i radne površine.

Odmor i zdrav san su takođe ključni, a studije su pokazale da osobe koje spavaju sedam sati imaju tri puta manje šanse da će se razboliti.

Takođe, redovno provjetravajte prostor u kojem boravite, jer istraživanja pokazuju da virusi lakše preživljavaju ako je u prostoriji suh vazduh. Grijane i neprovjetrene kancelarije u kojima ima više ljudi su omiljeno leglo virusa.

Bitno je i da se pravilno oblačite tokom zimskih dana i to tako da vam ne bude hladno, ali ni pretoplo da se ne biste znojili. Bitno je i piti dovoljno tečnosti i to elektrolita bez obzira što se vidno ne znojite kao ljeti.

Ako vas ipak dohvati gripa ili prehlada znajte da, ako vas boli sve iznad ramena (nos, glava, grlo), vjerovatno imate prehladu. Ako imate temperaturu, boli vas tijelo (zglobovi, mišići, pluća) vjerovatno se radi o gripi. I zapamtite, koliko god “jaki“ bili gripu obavezno treba “preležati“.

 

Foto: Shutterstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 9 = 0