Kako prepoznati da vam prijeti otkaz?

0

Većina ljudi otkaz doživi kao šok, iako stručnjaci za karijeru upozoravaju da postoji čitav niz znakova koji ukazuju na to da vam se sprema otkaz u firmi.

Lynn Taylor, stručnjak za ljudske resurse i autorica knjige „Tame Your Terrible Office Tyrant: How to Manage Childish Boss Behavior and Thrive in Your Job”, tvrdi da postoji jedan posebno očigledan pokazatelj onoga što se sprema, a to je kad primite službeno upozorenje o svom ponašanju ili (ne)obavljenom poslu.

Prije nego što dobijete otkaz, napominje Taylor, većina šefova će nekoliko puta usmenim putem upozoriti zaposlenog na propuste, objašnjavajući mu šta nije dobro učinio i šta bi trebao da uradi kako bi se izbjegli ti problemi u budućnosti.

„Primijetićete neprijatnost u vazduhu i vidjećete druge znakove prije otkaza“, kaže Taylor, koja dodaje da nakon toga ide pismeno obavještenje o primjedbama na posao.

„Nakon toga će uslijediti još nekoliko opaski, te vjerojatno više nećete moći učiniti ništa kako biste popravili navedenu štetu. Vaš će posao u to vrijeme biti ozbiljno ugrožen, a ako ste učinili sve što ste mogli, možda je došlo vrijeme da budite proaktivni i ‘bacite’ se na diskretnu potragu za novim poslom“, ističe Taylor.

Foto: Thinkstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


4 + 1 =