Kako pravilno rasporediti namirnice u frižideru

0

Ako pravilno posložite namirnice u frižider, one će vam duže trajati i teže će se kvariti. Zato je jako bitno da kada se vratite iz kupovine, namirnice pravilno posložite u frižider i podesite odgovarajuću temperaturu, a ne samo ubacite gdje ima mjesta.

Na gornju policu u frižideru posložite ostatke od ručka, piće i druge namirnice koje su odmah spremne za konzumaciju, jer je tu temperatura najstabilnija.

Donje police frižidera su najhladnije, pa su pogodne za držanje jaja, morskih plodova, sirovog mesa i mliječnih proizvoda.

Kada spremate voće i povrće, potrudite se da ih stavite u posebne plastične posude i odvojite mjesto za njih. Nikada u blizini povrća nemojte čuvati kruške, breskve i šljive! Ove voćke ispuštaju plinove koji ubrzavaju propadanje povrća, pa ih držite podalje ukoliko želite da vam povrće duže traje.

Najtopliji dio frižidera su vrata u kojima je zbog topline najbolje držati namirnice koje sadrže prirodne konzervanse. Tu možete spremiti majonezu ili sok od narandže, ali mliječne proizvode i jaja nemojte držati u vratima frižidera.

Trudite se da vam frižider ne bude pretrpan i da ostavite prostora između namirnica, kako bi mogao strujati hladan zrak. U frižider nikada ne stavljajte kruh, ali se preporučuje da ulje i orašaste plodove čuvate u frižideru.

Kako bi izbjegli razmnožavanje bakterija u frižideru, vrlo je bitno da namjestite temperaturu između 0 i 4 stepena. Ta temperatura će zadržati sve bakterije podalje od namirnica u frižideru.

Foto: Thinkstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


+ 8 = 10