Novac čini ljude hladnijima?

0

Studija koja je objavljena u časopisu Social Psychological and Personality Science otkrila je kako novac zaista utiče na ljudsku percepciju.

Leonie Reutner, autor istraživanja i stručnjak sa Univerziteta u Baselu, objasnio je da ima istine u poznatoj metafori koja govori da novac ljude čini hladnijim osobama. Prema njegovom istraživanju, novac zaista donosi zahlađenje, i to u fizičkom smislu.

Ispitanici koji su učestvovali u prvom eksperimentu morali su procijeniti temperaturu sobe u kojoj su se nalazili dok su im ruke bile u posudama napunjenim novcem. Dio ispitanika imao je pred sobom posude s pravim novcem, a drugi dio posude s obojenim papirićima nalik novcu. Procjene ispitanika koji nisu dodirivali pravi novac bile su znatno drugačije od onih čije su ruke bile u novcu, a koji su izjavili da se temperatura znatno smanjila.

U drugom eksperimentu ispitanici su morali da procijene temperaturu vode nakon što su dodirivali novac, odnosno papir. Ispitanici koji su dodirivali pravi novac vodu su ocijenili toplijom od ovih koji su dodirivali lažne novčanice.

Foto: Thinkstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


1 × 4 =