Kako na posao ide predsjednik Austrije?

0

Jedna fotografija novoizabranog predsjednika Austrije poslužila je bh. medijima da pokušaju napraviti paralelu ponašanja austrijskih i političara iz BiH.

Naime, N1 piše da će Van der Bellen 26. januara 2017. godine podnijeti zakletvu i tako stupiti na dužnost predsjednika Austrije, koju će obnašati narednih šest godina. Nakon što promijeni adresu i pređe u palatu Hofburg, Van der Bellen će mjesečno zarađivati 24.000 hiljade eura.

Austrijski magazin “Heute”  objavio je zanimljivu fotografiju na kojoj je prikazan novoizabrani predsjednik Austrije kako ide na posao.

Ovo ni po čemu ne bi bila vijest, ali činjenica da predsjednik jedne od najuređenijih zemalja na svijetu i države sa boljim socijalno-političkim uređenjem nego Njemačka i Švedska, na posao ide pješke, bez skupocjenih automobila i odijela rijetko koga ostavlja ravnodušnim.

Na fotografiji se može primijetiti čak i da Van der Bellen nije uopšte bolje odjeven nego ostali građani Austrije, niti se po bilo čemu može primijetiti da je lider države.

Fotografija je takođe zanimljiva zbog činjenice da tročlano Predsjedništvo BiH godišnje izdvaja stotine hiljada na kupovinu i održavanje službenih automobila.

Zaista je bespotrebno porediti standarde i prilike u kojim žive građani BiH i Austrije, te se zamisliti nad ovom fotografijom.

Poređenja radi, novi službeni automobil člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladena Ivanića plaćen je 200.000 KM.

 

Foto: Heute.at/Sabine Hertel

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 7 = 1