Kako je sestra diktatora u Pyeongchangu osvojila “diplomatsko zlato”

0

Kada bi “diplomatski ples” bio olimpijska disciplina, Sjeverna Koreja bi osvojila zlatnu medalju, ocjenjuju zapadni mediji.

Oni su komentarisali posjetu sestre sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una Južnoj Koreji povodom otvaranja Zimskih olimpijskih igara.

Trodnevna ofanziva šarma Pyongyanga u vidu Kim Yo-jong nije prošla nezapaženo u svjetskoj politici, a ni u svjetskim medijima. Dok CNN piše da je ona bila zvijezda Olimpijade i naziva je Ivankom Trump Sjeverne Koreje, agencija Bloomberg navodi da je Kim Jong-un kao odgovor na sankcije Trampove administracije uputio na Olimpijske igre novo oružje – svoju sestru.

Ona je Južnu Koreju napustila privatnim avionom svog brata, nakon što je predsjedniku Moon Jae-inu prenijela bratovljevu poruku da se nada zajedničkom samitu dvije Koreje, prenose agencije.

Njen poziv južnokorejskom predsjedniku da posjeti Pyongyang i da odigra “odlučujuću ulogu” u ujedinjenju dvije Koreje poslije sedam decenija, bilo je, po ocjeni Bloomberga, vrhunac ofanzive šarma sa ciljem da sruši američki narativ o tome da je Kim Jong-un “ludak” koji muči svoj narod i može da digne u vazduh i New York ili Los Angeles, ako ne bude po njegovom.

Mediji prenosi ocjenu analitičara i bivšeg južnokorejskog ministra Kim Sung-hana koji kaže da je Sjever iskoristio Olimpijadu da “zabode klin” u odnose između Južne Koreje i SAD i eventualno izazove ublažavanje sankcija.

Od kad je prije mjesec dana Kim Jong-un iznenadio svijet najavom da će Sjeverna Koreja učestvovati na Olimpijadi, južnokorejski predsjednik Moon Jae-In je odložio vojne vježbe, ugostio Kimovu sestru i uslovno prihvatio njen poziv da posjeti Sjever.

“Jasno je da će Sjeverna Koreja osvojiti zlato. Njena delegacija i sportisti su u centru pažnje, a sestra Kim Jong-una je pred južnokorejskom javnošću i svijetu pokazala elegantan osmijeh. Makar za trenutak, izgledalo je kao da je to normalna država”, kaže južnokorejski analitičar.

Kimov poziv Moonu za sastanak bio je “briljantan diplomatski manevar“, kazao je Andrei Lankov, istoričar na Kukmin univerzitetu u Seulu. Ako prihvati poziv, Moon će iznervirati Trumpa, a ako odbije, SAD i Južna Koreja djelovaće “bezrazložno ratoborno”, smatra on.

Ko je zapravo Kim Yo-jong

Kao i o većini članova dinastije Kim, tako se i o Kim Yo-jong zapravo vrlo malo zna. Tako južnokorejska obavještajna služba tvrdi da je rođena 1987, dok CIA smatra da je rođena 1989. godine, piše Telegram.

Nema međutim sumnje da je Kim Yo-jong drugo dijete pokojnog despota Kim Jong-ila i njegove japanske ljubavnice Ko Yong-hui. Vjeruje se da je Kim Yo-jong najmlađa od sedam braće i sestara koje je njihov otac Kim Jong-il imao s četiri žene.

Kim je odrasla s dvije sestre i polubratom Kim Jong-unom u Pyongyangu, a nakon toga je pod lažnim imenom, kao i njen stariji brat, poslana na studij u Bern u Švicarskoj. Neki izvori kažu da je otišla u internat u Švicarskoj još dok je bila dijete.

Pretpostavlja se da su Kim Jong-un i Kim Yo-jong proveli nekoliko godina zajedno na školovanju u Švicarskoj. Vjeruje se takođe da je Kim Yo-jong nakon povratka u Pyongyang studirala na Univerzitetu Kim Il-sung.

Po povratku sa studija Kim Yo-jong uvijek je bila u blizini svog oca, koji ju je imenovao odmah na važne dužnosti pa je, među ostalim, radila i u očevom kabinetu. Prvi puta pojavila se u javnosti 2014. kad je postala zamjenica direktora Odjela za propagandu i agitiranje Radničke stranke.

Od tada često putuje s bratom za službenih propagandnih posjeta raznim dijelovima države pa je tako postala njegova najbliža saradnica.

 

Foto: Pixabay

 

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


1 × 5 =