Kako izgleda početak školske godine u “žutom” Beču

0

Na istoku Austrije, u Beču, Donjoj Austriji i Burgenlandu, danas je počela nova školska godina, u uslovima pandemije koronavirusa.

Oko 456.000 đaka se nakon ljetne pauze vratilo u školske klupe, a od tog broja oko 37.000 su đaci prvaci.

Zbog pandemije koronavirusa nova školska godina počela je uz bezbjednosne i higijenske mjere.

Pošto je Beč na novom “korona semaforu” označen “žutom” bojom, odnosno izrečena je srednja opasnost od zaraze, đaci u tom gradu, uz opšte mjere distance, pranje ruku i provjetravanje učionica, moraju da nose maske prilikom ulaska u školu, kao i u hodnicima, ali ne i za vrijeme nastave.

Za časove fizičkog i muzičkog važe posebne mjere higijene.

U pokrajinama Donja Austrija i Burgenland važe opšte mjere, kao što su distanca, često pranje ruku i provjetravanja prostorija.

Ukoliko “korona semafor” bude promijenio boju ka crvenom, đaci pogođenih opština će morati da nastave školsku godinu, privremeno, do “sređivanja” epidemiološke situacije nastavom na daljinu, odnosno uz posebne uslove u školi.

Inače, mjesec i po pred početak ljetnog raspusta osnovci, a kasnije i oni stariji, već su imali nastavu pod korona uslovima.

Naime, tada je, nakon dvomjesečne nastave na daljinu, nastavljena školska godina podjelom razreda uz smjensku nastavu.

Za drugi dio Austrije – Koruška, Gornja Austrija, Salzburg, Štajerska, Tirol i Vorarlberg – to jest za oko 620.000 đaka nova školska godina počinje nedjelju dana kasnije.

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


× 2 = 12